Nebulosa Gr: Δελτίο #13: τέλη Μάη - 26 Ιούνη

Θέματα:
1. Μορέλος: μπράβοι διαλύουν μπλόκο στο Tepoztlán
2. Δέκα χρόνια του Δικτύου Ενάντια στην Καταστολή και για την Αλληλεγγύη
3. Τσιάπας: βιαιοπραγίες ενάντια σε αγρότες στο Σαν Φρανσίσκο Τεοπίσκα
4. Πολιτεία του Μεξικού: κάτοικοι του Ayotuxco σε κόκκινο συναγερμό
5. Αγουασκαλιέντες: φοιτητές αγροτικών ακαδημιών στην υπεράσπιση της εκπαίδευσης
6. Ανακοίνωση του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου ενάντια στην καταστολή του αγώνα των ιθαγενικών λαών
7. Η μεξικανική κυβέρνηση κατασκοπεύει σε απόλυτη ατιμωρησία υπερασπιστές και υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και πολίτες
8. Πεθαίνοντας απ’ τη ζέστη: αύξηση θανάτων παγκοσμίως
9. Φυγή «εγκεφάλων» από το Μεξικό
10. Παιδική εργασία στο Μεξικό
11. Nochixtlán: ένας χρόνος από τη σφαγή των δασκάλων
12. Escrache για τον πρώην πρόεδρο του Μεξικού Φελίπε Κελντερόν
13. Τσιάπας: Κόκκινος συναγερμός για τη ζωή και το δικαίωμα στο νερό
14. Κερέταρο: μεγάλη πορεία ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας
15. Πόλη Τέρας: στο Κογιοακάν συνεχίζεται η οικοκτονία
16. Αγιοτσινάπα: 1000 μέρες δράσης για τους 43 αγνοούμενους
17. Τσιουάουα: μπράβοι διαλύουν απεργία μεταλλωρύχων
18. Απειλή καταστροφής ιερού τόπου των Wixárika και των Nayeri από φράγμα
19. Κινητοποιήσεις για τον ένα μήνα από τη δολοφονία του Javier Valdez
20. Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες: 65,6 εκατομμύρια πρόσφυγες σε συνθήκες βίαιου εκτοπισμού
20. Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες: 65,6 εκατομμύρια άτομα σε συνθήκες βίαιου εκτοπισμού
21. Οαχάκα: ενάντια στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες
22. Μιτσοακάν: μπάτσοι επιτίθενται σε φοιτητές αγροτικής ακαδημίας
23. Xochicuautla: ευρωπαϊκή εκστρατεία ενάντια στην οικοκτονία στο Μεξικό
24. Ατένκο: Συνέλευση πληγέντων από το Νέο Αεροδρόμιο της Πόλης Τέρας
25. Πόλη Τέρας: κάτοικοι ενάντια στον προαστιακό σιδηρόδρομο
26. Χιλή: Μπάτσοι καταστέλλουν βία κηδεία των Μαπούτσε
27. Χιλή: απεργία εργαζομένων στα H&M
28. Βραζιλία: δολοφονία αγροτών
29. Κολομβία: ενάντια στα μεταλλεία
30. Κολομβία: απεργία για καλύτερη εκπαίδευση
31. Χιλή: φοιτητικές κινητοποιήσεις για δωρεάν εκπαίδευση
32. Ισπανία: οικογένειες ψάχνουν τους αγνοουμένους τους από τη δικτατορία

Γεια χαρά! Καθώς τα μηχανήματα του σταθμού «Ράδιο Ψαλίδι» βρίσκονταν στα 13α γενέθλια της κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά άργησε η παραγωγή του 13ου δελτίου της ελληνικής Nebulosa. Ευχόμαστε μακροημέρευση στη Rosa Nera και καλούμε με τη σειρά μας σε οργάνωση για αλληλεγγύη στην κατάληψη και σε όλους τους ελεύθερους και αυτοοργανωμένους χώρους.
Καλωσορίζουμε επίσης την απόφαση των συντροφισσών και των συντρόφων του αυτοοργανωμένου σταθμού « HYPERLINK "http://radiourgia.squat.gr/" Ραδιουργία» στο Αγρίνιο να συμπεριλάβει την ελληνική Nebulosa στο πρόγραμμά του. Να ’στε καλά συντρόφισσες και σύντροφοι και καλή μας συνεργασία!
Το 13ο δελτίο της Nebulosa μεταφράζει, εμπλουτίζει και σχολιάζει τρία δελτία της ομώνυμης μεξικανικής εκπομπής στο ελεύθερο, κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο «Ké Huelga Radio» από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας. Το δελτίο καλύπτει τις ειδήσεις από τα τέλη Μάη μέχρι τις 26 Ιούνη. Αρχίζουμε με την πρώτη είδηση:

1. Μορέλος: μπράβοι διαλύουν μπλόκο στο Tepoztlán

Νωρίς το πρωί στις 7 Ιούνη μια ομάδα μπράβων με επικεφαλής των πρώην δήμαρχο Gabino Ríos εκτόπισε το μπλόκο που είχαν στήσει οι σύντροφοι από τα Ενωμένα Μέτωπα Υπεράσπισης του Τεποστλάν στην είσοδο της κοινότητας. Οι κάτοικοι διατήρησαν το μπλόκο για 15 μέρες ώστε να αποτρέψουν την διάνοιξη του αυτοκινητοδρόμου Λα Πέρα - Κάουτλα και το κόψιμο των δέντρων που περιλαμβάνει το έργο. Ο πρώην δήμαρχος είναι πλέον επιχειρηματίας σε εταιρεία με συμφέροντα στη διάνοιξη του αυτοκινητοδρόμου.

Οι κάτοικοι οργανώθηκαν σε πορεία από το μπλόκο μέχρι το δημαρχείο, αλλά εκεί τους περίμεναν οι μπράβοι που απέτρεψαν κάθε διάλογο με τις αρχές. Σε συνέντευξη τύπου οι σύντροφοι κατήγγειλαν την επίθεση των μπράβων και σχολίασαν ότι η πολιτειακές και δημοτικές αρχές έχουν ισχυρά συμφέροντα στην κατασκευή του έργου. Οι σύντροφοι συμπλήρωσαν ότι: «Δεν υπήρχε λόγος να εκκενώσουν το χώρο, καθώς δεν εμποδίζαμε την κυκλοφορία. Εδώ και μια εβδομάδα ο δρόμος ήταν ανοιχτός επομένως διέλυσαν μια ειρηνική διαμαρτυρία κι όχι ένα μπλόκο».


2. Δέκα χρόνια του Δικτύου Ενάντια στην Καταστολή και για την Αλληλεγγύη

Στις 10 Ιουνίου το Δίκτυο Ενάντια στην Καταστολή και για την Αλληλεγγύη συμπλήρωσε 10 χρόνια συντροφέματος των αγώνων και της αντίστασης των συντρόφων και των συντροφισσών που από το 2007 που γεννήθηκε το Δίκτυο έχουν αντιμετωπίσει «φυλάκιση, πολιτική καταδίωξη, σεξιστική βία, σεξουαλικό βασανισμό, συλλήψεις, εξαφανίσεις, δολοφονίες, επιθέσεις στις ζαπατιστικές κοινότητες και ατιμωρησία».

Στη 10η επέτειο οι συντρόφισσες του Δικτύου σχολίασαν μέσω ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα Ενλάσε Ζαπατίστα ότι στη χώρα «όπου η ελευθερία της έκφρασης συνιστά προνόμιο» και όπου οι συλλήψεις, οι εξαφανίσεις και οι δολοφονίες γυναικών έχουν μετατραπεί σε έθιμο, είναι κομβικό να συνεχίζεται η αντίσταση και η αλληλεγγύη».

Θυμίζουμε ότι το Δίκτυο δημιουργήθηκε στις 10 Ιούνη 2007 σε συνάντηση που είχαν καλέσει διαφορετικές συλλογικότητες και οργανώσεις που είχαν συνυπογράψει την Έκτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα, με την ιδέα να δημιουργηθεί μια δομή ενάντια στην καταπίεση.


3. Τσιάπας: βιαιοπραγίες ενάντια σε αγρότες στο Σαν Φρανσίσκο Τεοπίσκα

Οι αγρότες της κοινότητας Σαν Φρανσίσκο του δήμου Τεοπίσκα στην Τσιάπας, που έχουν συνυπογράψει την Έκτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα και είναι μέλη της οργάνωσης «Semilla Digna» (Αξιοπρεπής Σπόρος), αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι στις 4 Ιούνη 50 άτομα κατέστρεψαν τις περιφράξεις των ανακτημένων από την κοινότητα εκτάσεων. Παράλληλα επιτέθηκαν φραστικά στους συντρόφους απειλώντας ότι θα βιάσουν τις γυναίκες και θα διώξουν νύχτα τους συντρόφους της Έκτης με κρατικά σώματα ασφαλείας. Οι σύντροφοι απαιτούν σεβασμό των ανακτημένων εκτάσεων και καθιστούν υπεύθυνο για ό,τι συμβεί τον επικεφαλής των 50 ατόμων Πέδρο Λόπες Χιρόν και τα τρία επίπεδα της κυβέρνησης.


4. Πολιτεία του Μεξικού: κάτοικοι του Ayotuxco σε κόκκινο συναγερμό

Στις 12 Ιούνη οι κάτοικοι της Santa Cruz Ayotuxco κατήγγειλαν σε ανακοίνωσή τους ότι οι εταιρείες Όμιλος Higa και Autovan με τη συνέργια της κυβέρνησης της πολιτείας είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή του δάσους Otomí-Mexica.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η συνέργια μεταξύ των κρατικών θεσμών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προωθείται «μέσω της οργάνωσης παράνομων συνελεύσεων, τη διαφθορά των εκλεγμένων βουλευτών και των επιτρόπων κοινοτικής περιουσίας, που προσφέρουν χρηματικά ποσά με ανταλλαγή υπογραφές και ψήφους που στηρίζουν και συντηρούν το θάνατο που υπηρετούν». Ολοκληρώνουν την ανακοίνωση με κάλεσμα προς τον κόσμο του αγώνα και γενικότερα προς την κοινωνία και στα μέσα ενημέρωσης, να βρίσκονται σε εγρήγορση.


5. Αγουασκαλιέντες: φοιτητές αγροτικών ακαδημιών στην υπεράσπιση της εκπαίδευσης

Στις 11 Ιούνη, έπειτα από ισχυρή αντίσταση, οι συντρόφισσες της Αγροτικής Ακαδημίας «Justo Sierra de Cañada Honda» στο Aguascalientes έβαλαν τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι στην πολιτειακή κυβέρνηση και σταμάτησαν το κυβερνητικό σχέδιο που επεδίωκε να μειώσει την είσοδο φοιτητριών και τη μετατροπή της σχολής από γυναικεία σε μεικτή. Στις 2 Ιουνίου οι φοιτήτριες κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις του τοπικού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης για να απαιτήσουν συνάντηση με τον διευθυντή χωρίς να ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πορεία μνήμης για την καταστολή που είχαν υποστεί οι φοιτήτριες πριν εφτά χρόνια, οι οποίες ζητώντας την προκήρυξη εξετάσεων εισαγωγής στην ακαδημία κατέλαβαν το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης, κρατώντας όμηρους 20 υπαλλήλους και δυο δημοσιογράφους. Στη φετινή πορεία, που πραγματοποίησαν από κοινού με τους Σοσιαλιστές Φοιτητές της Υπαίθρου του Μεξικού δέχτηκαν βίαιη επίθεση από τους μπάτσους.

Στις 3 Ιούνη οι μπάτσοι προσπάθησαν να μπουν βίαια στο χώρο διαμαρτυρίας, αλλά οι συντρόφισσες τους απέτρεψαν. Έξι μέρες αργότερα, πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί μπάτσοι έκαναν άγρια επίθεση στους φοιτητές της αγροτικής ακαδημίας στου Tiripetío στο Μιτσοακάν που επέστρεφαν στην περιοχή τους μετά από ταξίδι στήριξης στις συντρόφισσες στο Αγουασκαλιέντες.
Ο αγώνας των συντροφισσών κατέληξε νικηφόρος καθώς στις 11 Ιούνη κατάφεραν την απόσυρση της πρότασης της διοίκηση.


6. Ανακοίνωση του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου ενάντια στην καταστολή του αγώνα των ιθαγενικών λαών

Σε ανακοίνωσή τους το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο κάνει έκκληση «αποκήρυξης της κλιμακούμενης καταστολής [που παρατηρείται τις τελευταίες βδομάδες] ενάντια [...] σε διαφορετικούς ιθαγενικούς λαούς» της χώρας που συμμετέχουν στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο. Στην ανακοίνωση καταγγέλλονται τα ακόλουθα:

 Ότι οι πολιτειακές και δημοτικές αρχές της Τσιάπας δημιουργούν «εχθρότητα και μεγάλη ένταση» στο εχίδο της Τίλα, με σκοπό να αποσταθεροποιήσουν και να εξοντώσουν την αυτοκυβέρνηση που έχουν εγκαινιάσει οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες εδώ και περίπου ένα χρόνο. Προς αυτήν την κατεύθυνση η παραστρατιωτική οργάνωση «Ειρήνη και Δικαιοσύνη» (Paz y Justicia) απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο έξω από την κοινότητα στις 5 Ιουνίου.
 Ότι στην κοινότητα Σαν Φρανσίσκο στο δήμο Τεοπίσκα μέλη της ομάδας εργασίας «Semilla Digna» δέχτηκαν επίθεση από 50 άτομα που γκρέμισαν τους φράχτες που ορίζουν τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις.
 Ότι στις 22 Μάη μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Nuevo Guadelupe Victoria» επιτέθηκαν με πυροβόλα όπλα σε ομάδα συντρόφων και συντροφισσών της κοινότητας του Cruztón. Στην επίθεση σκοτώθηκε ο σύντροφος Rodrigo Guadelupe Huet Gómez.
 Ότι στο Κερέταρο φυλακίστηκαν τέσσερα μέλη του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου, οι Jerónimo Sánchez, Anselmo Robles, Pablo González και Luis Alberto Reyes με την κατασκευασμένη κατηγορία της ανταρσίας εκ προθέσεως.
 Το Κογκρέσο καταγγέλλει την εκκένωση του αποκλεισμού αυτοκινητοδρόμου στο Tepoztlán ενάντια στην οικοκτονία που πραγματοποίησαν μπράβοι επιχειρηματιών και των τοπικών και πολιτειακών αρχών.
 Καταγγέλλουν ακόμη την καταστροφή της κοινοτικής γης στην κοινότητα Santa Cruz Ayotuxto στην πολιτεία του Μεξικού λόγω της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Τολούκα-Ναουκάλπαν.
 Καναφέρουν ότι στο Μιτσοακάν βρίσκονται φυλακισμένοι αρκετοί σύντροφοι της κοινότητας του Calzontzin.
 Τέλος καταγγέλλουν την εντατικοποίηση του πολέμου ενάντια στους ιθαγενικούς λαούς.


7. Η μεξικανική κυβέρνηση κατασκοπεύει σε απόλυτη ατιμωρησία υπερασπιστές και υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και πολίτες

Διαφορετικές οργανώσεις στο Μεξικό που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου έχουν δημοσιεύσει έρευνες για τις γελοίες κινήσεις κατασκοπίας της κυβέρνησης του Πένια Νιέτο και των μισθοφόρων της.
Το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, δημοσιογράφοι της New York Times και οι οργανώσεις «Άρθρο 19», «Δίκτυο για την Υπεράσπιση των Ψηφιακών Δικαιωμάτων» και «Social TIC» ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δείξουν ότι το κακόβουλο λογισμικό «Πήγασος», ισραηλινής προέλευσης, χρησιμοποιούνταν για να κατασκοπεύει μέλη οργανώσεων για την υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους, ακόμη και εφήβους. Από την έκθεση που παρουσιάστηκε στις 19 Ιούνη με τον τίτλο «Κυβέρνηση κατάσκοπος: Συστηματική παρακολούθηση δημοσιογράφων και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μεξικό» ξεχωρίζουμε τα παρακάτω:

 Πώς λειτουργεί το λογισμικό «Πήγασος»: Η επίθεση αρχίζει με την αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων που παροτρύνουν το θύμα να ανοίξει ένα διαδικτυακό σύνδεσμο. Ο σύνδεσμος αυτός επιτρέπει την εγκατάσταση του κατασκοπευτικού προγράμματος, ελέγχοντας το κινητό του παρακολουθούμενου. Από εκείνη τη στιγμή μπορούν να υποκλαπούν οι επαφές καθώς και το περιεχόμενο των συνομιλιών, να καταγράφονται οι συνομιλίες και η κίνηση στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα μπορεί να ενεργοποιηθεί η κάμερα και το μικρόφωνο της συσκευής για την παρακολούθηση του θύματος ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιεί το τηλέφωνο.
 Σε ποιον πωλείται το «Πήγασος»: Σύμφωνα με την εταιρεία του Ομίλου NSO, που έχει άμεση σύνδεση με το εγκληματικό καθεστώς του Ισραήλ, το κακόβουλο λογισμικό πωλείται μόνο σε κυβερνητικές δομές με σκοπό την «προστασία της δημόσιας ασφάλειας». Καταρχήν τέτοια λογισμικά προορίζονται για την παρακολούθηση εγκληματιών και τρομοκρατών. Στο Μεξικό έχει τεκμηριωθεί ότι το λογισμικό έχουν αγοράσει η Γραμματεία Εθνικής Άμυνας, η Γενική Εισαγγελία και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ασφάλειας.

 Πόσο στοιχίζει η κατασκοπία: Σύμφωνα με τους New York Times κάθε επιτυχής εγκατάσταση κοστίζει γύρω στα 77 χιλιάδες δολάρια. Η έκθεση εντοπίζει 88 επιθέσεις του Πήγασος μεταξύ 2015 και 2016, υποδεικνύοντας την ευρεία χρήση της κατασκοπίας στη χώρα.

Όταν μια κυβέρνηση κατασκοπεύει της ίδιες τις μαριονέτες της, όπως στην περίπτωση του δημοσιογράφου Carlos Loret de Mola, καθώς και τους νεαρούς γιους των αντιπάλων της, σημαίνει ότι ο φόβος έχει χτυπήσει κόκκινο. Στο εξής ο,τιδήποτε είναι δυνατό στο Μεξικό. Η σκιά του θανάτου απλώνεται και η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι ν’ αρνείται τις πράξεις της, ξεχνώντας πως ο ήλιος δεν κρύβεται μ’ ένα δάχτυλο. Όπως λένε κι οι κλασικοί, η αγανάκτηση δεν εξυπηρετεί χωρίς δράση. Ήδη ξέρουμε ότι η κυβέρνηση είναι εγκληματική. Πλέον πρέπει να τη σταματήσουμε με κάθε μέσο.


8. Πεθαίνοντας απ’ τη ζέστη: αύξηση θανάτων παγκοσμίως

Στις 19 Ιούνη η πλατφόρμα Nature Climate Change δημοσίευσε έκθεση με τίτλο «Παγκόσμιος κίνδυνος θανάσιμης ζέστης» όπου συγκρίνονται διάφορες εποχές υψηλών θερμοκρασιών σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη και υποδεικνύεται η σχέση τους με τη θνησιμότητα. Η βασική ιδέα είναι ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να ξεπερνά τη δυνατότητα των ανθρώπων να προσαρμόζονται και να αντιμετωπίζουν ακραία ζέστη. Η έρευνα εντοπίζει 783 περιπτώσεις αύξησης της θνησιμότητας που συνδέεται με τη ζέστη σε 164 πόλεις 36 χωρών για την περίοδο 1980-2014.

Συνυπολογίζοντας ένα βαθμό απόκλισης που σχετίζεται με τη θερμοκρασία του αέρα και την υγρασία, φαίνεται πως το 30 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού είναι εκτεθειμένο σε θερμοκρασίες που περνούν στο κατώφλι του θανάτου τουλάχιστον 20 μέρες το χρόνο. μειώνουν το προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον 20 μέρες το χρόνο. Επίσης διαφαίνονται δυο δυστοπικά σενάρια για το 2100: στο πρώτο, που προϋποθέτει μια σημαντική μείωση εκπομπής ρύπων που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, γύρω στο 48 τοις εκατό που πληθυσμού θα εκτίθεται σε θανάσιμες θερμοκρασίες ζέστης· στο δεύτερο, που υποθέτει την αύξηση των αντίστοιχων ρύπων, το ποσοστό ανεβαίνει στο 74 τοις εκατό. Χωρίς να φτάσουμε καν στον πυρηνικό πόλεμο φαίνεται πως πλησιάζουμε την εποχή που οι ζωντανοί θα ζηλεύουν την τύχη των νεκρών.


9. Φυγή «εγκεφάλων» από το Μεξικό

Το Μάρτη του 2017 ο τραγικός πρόεδρος του Μεξικού Πένια Νιέτο είχε πει: «Όσοι λένε ότι ζούμε σε μια χώρα σε κρίση σίγουρα έχουν κρίση στα μυαλά τους γιατί τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει». Το θυμίζουμε με αφορμή μια έκθεση του καθόλου προοδευτικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και Δημόσιας Γνώμης, που σχετίζεται με τη βουλή, την οποία δημοσίευσε τον Ιούνιο και φέρει τον τίτλο «Dreamers, η άλλη φυγή εγκεφάλων». Στο κείμενο τεκμηριώνεται η έξοδος ατόμων υψηλής κατάρτισης προς διάφορα μέρη του κόσμου, που οφείλεται στην έλλειψη ευκαιριών στο Μεξικό.
Στο κείμενο διαβάζουμε ότι «στη Λατινική Αμερική, το Μεξικό είναι μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα επίπεδα μετανάστευσης υψηλά καταρτισμένων ατόμων, κατέχοντας την έκτη θέση παγκοσμίως και αριθμώντας 1,4 εκατομμύρια άτομα» που εγκαταλείπουν τη χώρα. Άτομα με μεταπτυχιακούς τίτλους εντοπίζονται σε 65 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη (46%) και τις ΗΠΑ (30%). Άλλη μελέτη με το ίδιο θέμα που επικεντρώνεται στη φυγή εγκεφάλων προς τις ΗΠΑ αναφέρει ότι οι μετανάστες από το Μεξικό είναι η τρίτη κατηγορία υψηλά καταρτισμένων μεταναστών, ακολουθώντας τα άτομα από την Κίνα και την Ινδία. Επίσης αναφέρεται ότι «για κάθε 100 κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων στο Μεξικό υπάρχουν 30 κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων μεξικανικής καταγωγής στο εξωτερικό». Επομένως φαίνεται πως όντως η κρίση βρίσκεται στα «μυαλά» της χώρας που πλέον ζουν στο εξωτερικό και δύσκολα θα γυρίσουν σε μια χώρα που η κυβέρνηση έχει βαλθεί να καταστρέψει.


10. Παιδική εργασία στο Μεξικό

Το προαναφερθέν Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και Δημόσιας Γνώμης δίνει το πανόραμα της παιδικής εργασίας στη χώρα. Σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα για τα Παιδιά και τις Γυναίκες στο Μεξικό για το 2015, ένα για κάθε οχτώ παιδιά και εφήβους από 5 μέχρι 17 χρονών, δηλαδή το 12 % του συνόλου, σχετίζεται με παιδική εργασία, εκ των οποίων το 8 % σε επικίνδυνες συνθήκες. Από τη μεριά του, το τμήμα Παιδικής Εργασίας, στην Εθνική Έρευνα για την Απασχόληση και την Εργασία αναφέρει ότι 2,48 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 με 17 ετών δουλεύουν. Από αυτά, 9 στα 10 απασχολούνται σε μη επιτρεπτές εργασίες για ανήλικους, ενώ 4 στα 10 σε επικίνδυνες δραστηριότητες. Σίγουρα για τον Πένια Νιέτο και τα αφεντικά του η εργασία 2,5 εκατομμυρίων παιδιών δεν είναι παρά μικρό τίμημα για να γεμίζουν τις τσέπες τους. Το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του προσφέρουν μόνο δουλεία και δυστυχία. Η μόνη λύση μπορεί να είναι να πάρουμε τα προβλήματα στα χέρια μας και να βρούμε νέες λύσεις.


11. Nochixtlán: ένας χρόνος από τη σφαγή των δασκάλων

Στις 19 Ιούνη 2016 ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί μπάτσοι διεξήγαν επιχείρηση διάλυσης της διαμαρτυρίας που κρατούσε αποκλεισμένο τον αυτοκινητόδρομο στο Nochixtlán της Οαχάκα ως μέρος των διαμαρτυριών για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στη διάρκεια της βίαιης επιχείρησης, σκοτώθηκαν 8 άτομα ενώ άλλα 100 τραυματίστηκαν από πυροβόλα όπλα.

Στην επέτειο ενός χρόνου από τη σφαγή πραγματοποιήθηκαν διαφορετικές δράσεις, εκ των οποίων ήταν μπλόκα, πορείες, συγκεντρώσεις και μια συναυλία. Από τις 16 Ιούνη οι δάσκαλοι του Τομέα 22 των Εθνικού Συντονιστικού Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (CNTE) πραγματοποίησαν απεργίες στην πολιτεία της Οαχάκα και οργάνωσαν τριήμερες δράσεις μνήμης και αγώνα, με πορείες και μπλόκα, ζητώντας δικαιοσύνη για τους δολοφονημένους του Nochixtlán. Στο τέλος του τριημέρου πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία από το μπατσομέγαρο του Nochixtlán μέχρι το σημείο της σφαγής.


12. Escrache για τον πρώην πρόεδρο του Μεξικού Φελίπε Κελντερόν

Σημείωση της ελληνικής Nebulosa: Το escrache αποτελεί λαϊκή μορφή απόδοσης δικαιοσύνης για υψηλόβαθμους αξιωματούχους υπεύθυνους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που παραμένουν ατιμώρητοι εκμεταλλευόμενοι τις νομοθεσίες των χωρών τους. Πρωτοεφαρμόστηκε στην Αργεντινή τη δεκαετία του 1990 ως μορφή δράσης που οργάνωναν τα παιδιά των αγνοουμένων της δικτατορίας του 1976-1983, αντιδρώντας στους νόμους του Μένεμ που έκλειναν όλες τις υποθέσεις για τις οποίες δεν είχε γίνει καταγγελία εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Το escrache, που σημαίνει χτυπάω ή δείχνω, έχει τη μορφή μαζικού λαϊκού δικαστηρίου που λαμβάνει χώρα στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας του κατηγορούμενου για βαριά αδικήματα.

Επιστρέφοντας στο δελτίο, στις 19 Ιουνίου, ενώ ο πρώην πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν τραύλιζε σε μια ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Καραϊβικής, μπροστά σε κοινό αποτελούμενο από δεξιούς νεαρούς της Βενεζουέλας, της Κούβας και της Νικαράγουας, έλαβε χώρα διαμαρτυρία από μέλη του Κινήματος για την Ειρήνη με Δικαιοσύνη και Αξιοπρέπεια. Στη διάρκεια της δράσης κατηγορήθηκε για το θάνατο και την εξαφάνιση χιλιάδων ατόμων από το 2006 που πήρε την προεδρία της κυβέρνησης. Μέλη του πρωτοβουλίας φώναξαν τον Καλντερόν «γενοκτόνο» και έφεραν πικέτες που έγραφαν «Καλντερόν δολοφόνε».


13. Τσιάπας: Κόκκινος συναγερμός για τη ζωή και το δικαίωμα στο νερό

Από τις 18 Ιουνίου 60 οικογένειες της κοινότητας Νουέβα Λιμπερτάδ στην Τσιάπας στερούνται το νερό καθώς η παραστρατιωτική ομάδα «Nuevo Guadelupe Victoria» ελέγχει την πηγή από την οποία παίρνουν νερό.

Μετά τη δολοφονία του υπερασπιστή της κοινότητας Rodrigo Guadelupe Huet Gómez, μέλους της οργάνωσης «Semilla Digna», συνεχίζουν οι απειλές θανάτου ενάντια σε μέλη των κοινοτήτων Νουέβα Λιβερτάδ και Cruztón. Αυτουργός είναι η προαναφερθείσα παραστρατιωτική ομάδα, οπλισμένη με όπλα που χρησιμοποιεί ο στρατός.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Φράυ Μπαρτολομέ δε λας Κάσας (FrayBa) έχει κάνει έκκληση για αλληλεγγύη που θα αναγκάσει το μεξικανικό κράτος στα τρία επίπεδα διακυβέρνησης «να εφαρμόσει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να γίνει σεβαστή, να διασφαλιστεί και να προστατευτεί η ζωή και η ακεραιότητα των οικογενειών των κοινοτήτων Νουέβα Λιμπερτάδ και Κρουστόν», καθώς επίσης και «να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στο νερό για τις 60 οικογένειες» και «να διεξαχθούν οι απαραίτητες ενέργειες για μια άμεση διερεύνηση που θα οδηγήσει στον αφοπλισμό, τη διάλυση και τις ποινικές κυρώσεις ενάντια στην ένοπλη ομάδα Νουέβο Γουαδελούπε Βικτόρια».


14. Κερέταρο: μεγάλη πορεία ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας

Παρά το γεγονός ότι το Κερέταρο συνιστά μια απ’ τις πιο συντηρητικές πόλεις του Μεξικού, στις 18 Ιουνίου χιλιάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους σε μια πορεία ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας για να ζητήσουν από την πολιτειακή κυβέρνηση δυνατότητα γάμου, πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και σεβασμό στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα. Η πορεία ξεκίνησε από κεντρικό σημείο της πόλης, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άτομα φέροντας πανό και σημαίες, πιασμένα χέρι χέρι και φιλώντας το ένα το άλλο στη μέση μιας πόλης που είναι γνωστή για τη συντηρητικότητα και τη θρησκευτικότητά της. Η πορεία κατέληξε στο Κυβερνητικό Μέγαρο όπου διαβάστηκε ψήφισμα στο οποίο αναφέρθηκαν τα εξής: «στην πολιτεία του Κερέταρο μάς έχουν χτυπήσει, προσβάλει, στερήσει τη μόρφωση και την επίσημη εργασία. Μας έχουν αφομοιώσει, μας έχουν στείλει σε μοναστήρια, σε ψυχιάτρους και ψυχοθεραπευτές για να μας θεραπεύσουν. Μας έχουν διώξει από δημόσιους χώρους, μας έχουν βιάσει για να μας διορθώσουν, μας έχουν εγκαταλείψει, απλά και μόνο επειδή ζούμε και αγαπάμε όπως θέλουμε».


15. Πόλη Τέρας: στο Κογιοακάν συνεχίζεται η οικοκτονία

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας από τη Συνέλευση Γειτονιών, Οικισμών και Λαών των Πεδρεγάλες του Κογιοακάν συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στην οικοκτονία που πραγματοποιεί η εταιρεία ακινήτων «Θέλω Σπίτι» στην πηγή που βρίσκεται στη λεωφόρο Αστέκας 215, με τη συνέργια των αρχών της πόλης. Από τις 26 Μάη οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν ότι η εταιρεία άφηνε επέτρεπε τη σπατάλη νερού από ένα φρεάτιο στη λεωφόρο. Η σπατάλη έρχεται να να προστεθεί στα εκατομμύρια λίτρα νερού που έχει αφήσει η εταιρεία να διαρρεύσουν στους υπονόμους.

Στις 9 Ιουνίου μια επιτροπή της Συνέλευσης συναντήθηκε με αξιωματούχους της Εισαγγελίας Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Πόλης Τέρας ζητώντας τη διενέργεια αυτοψίας που θα δείξει την κατασπατάληση νερού. Οι αρχές απάντησαν ότι είχαν πραγματοποιήσει επισκέψεις στην περιοχή χωρίς να συναντήσουν τίποτα. Οι συντρόφισσες θα προβούν σε επίσημη καταγγελία συνοδευόμενη από βίντεο που θα καταδεικνύει το έγκλημα.


16. Αγιοτσινάπα: 1000 μέρες δράσης για τους 43 αγνοούμενους

Με αφορμή τη συμπλήρωση 1000 ημερών δράσης για την επιστροφή των 43 αγνοουμένων της αγροτικής ακαδημίας στην Αγιοτσινάπα, γονείς, συγγενείς, αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν μια σειρά από δράσεις.
Από τις 19 μέχρι τις 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών στην Πλάγια δελ Κάρμεν στο Κανκούν πραγματοποίησαν καραβάνι με σκοπό να φτάσουν μέχρι τις εγκαταστάσεις της συνάντησης. Κατήγγειλαν ότι στις 18 Ιουνίου μια ομάδα πολιτειακών μπάτσων προσπάθησε να σταματήσει τα λεωφορεία ενώ βρίσκονταν στον αυτοκινητόδρομο που ενώνει την Πόλη Τέρας με το Κανκούν. Καθώς δεν τα κατάφεραν, ένα περιπολικό επιχείρησε να τους κλείσει το δρόμο μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω. Αρκετοί μπάτσοι έστρεψαν τα όπλα τους προς τους γονείς και τους υποχρέωσαν να κατεβούν από το λεωφορείο. Μετά από συνομιλίες οι μπάτσοι άφησαν το καραβάνι να συνεχίσει. Ωστόσο δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για τις απειλητικές διαθέσεις των μπάτσων ενάντια στους γονείς των 43 αγνοουμένων.

Στις 19 Ιουνίου γονείς και φοιτητές της Αγροτικής Ακαδημίας της Αγιοτσινάπα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το ξενοδοχείο που πραγματοποιούνταν η συνάντηση. Η διαμαρτυρία κατεστάλη από τους μπάτσους δείχνοντας ξεκάθαρα τις διαθέσεις του κράτους απέναντι στον αγώνα.

Στις 21 Ιούνη πραγματοποιήθηκε πορεία στο Καμπέτσε και προηγουμένως συνέντευξη τύπου στην τοπική αγροτική ακαδημία. Στις 22 και 23 Ιούνη πραγματοποιήθηκαν δράσεις στην πολιτεία του Γιουκατάν και συναντήσεις με τοπικές συλλογικότητες.

Στις 26 Ιούνη πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της Πόλης Τέρας, στην οποία γονείς και αλληλέγγυοι διακήρυξαν ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να αποκαλυφθεί τι συνέβη στις 26 Σεπτέμβρη 2014 και να επιστρέψουν οι αγνοούμενοι.


17. Τσιουάουα: μπράβοι διαλύουν απεργία μεταλλωρύχων

Οι εργαζόμενοι στο μεταλλείο La Pera στο δήμο Καμάργο της Τσιουάουα δέχτηκαν επίθεση από σφαίρες μπράβων όταν επιχείρησαν να ξεκινήσουν απεργία στις 15 Ιουνίου. Στόχος της απεργίας ήταν να ζητήσει καλύτερους μισθούς και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα μπόνους επί των κερδών, καθώς και την επαναπρόσληψη απολυμένων συναδέλφων.

Η απεργία ξεκίνησε με την υποστήριξη εργατών της πετρελαιοπηγής «Ηρακλής» στην Coahuila όταν μπράβοι που μετέβησαν με τέσσερα βαν ζήτησαν από τους μεταλλωρύχους να εκκενώσουν την είσοδο του μεταλλείου. Όταν εκείνοι αρνήθηκαν άρχισαν να πυροβολούν. Μετά το μπαράζ τρία άτομα παρέμειναν αγνοούμενα για αρκετές ώρες. Η διαμαρτυρία αποτελεί συνέχεια των διεκδικήσεων από την εταιρεία Altos Homos και τη θυγατρική της Minera del Norte από το 2010 για τις αναίτιες απολύσεις στις οποίες έχει προβεί η εταιρεία.


18. Απειλή καταστροφής ιερού τόπου των Wixárika και των Náyeri από φράγμα

Στις 13 Ιουνίου εκπρόσωποι του Συμβουλίου των Náyeri και του Συμβουλίου των Wixárika κατήγγειλαν ότι η μεξικανική ΔΕΗ σκοπεύει να καταστρέψει τον ιερό τόπο Keiyatsita με την κατασκευή φράγματος.

Το Κεϊγιατσίτα αποτελεί ιερό τόπο στη Ναγιαρίτ όπου από πριν την Κατάκτηση συναντιούνται τελετουργικά οι λαοί Νάγερι και Ουϊξάρικα. Ο χώρος θεωρείται ένας από τους 10 ιερότερους τόπους του κόσμου των Ουϊξάρικα.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δείχνει ότι το φράγμα και οι συμπληρωματικές υποδομές του θα επηρεάσουν 5.493 εκτάρια γης και 33 κοινότητες. Μια από αυτές, με 54 κατοίκους, προβλέπεται να βρεθεί εξολοκλήρου στον πάτο του φράγματος. Στη συγκεκριμένη κοινότητα υπάρχει επίσης ένας ιερός χώρος στον οποίο ο εκάστοτε νέος αρχηγός παραλαμβάνει το σκήπτρο της κοινότητας και τα καθήκοντά του. Ως εκ τούτου θεωρείται αναπόσπαστο και αναντικατάστατο μέρος για την κοινωνική ζωή και την ύπαρξη της κοινότητας.


19. Κινητοποιήσεις για τον ένα μήνα από τη δολοφονία του Javier Valdez

Στις 15 Ιούνη συμπληρώθηκε ένας μήνας από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Χαβιέρ Βαλδές και πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας απαιτώντας δικαιοσύνη και ασφάλεια για τους εργαζομένους στον τύπο.
Στην Πόλη Τέρας διάφορες οργανώσεις δημοσιογράφων, αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν πορεία προς την Ειδική Εισαγγελία για την Αντιμετώπιση Εγκλημάτων Ενάντια στην Ελευθερία της Έκφρασης. Εκεί ανάρτησαν φωτογραφίες δολοφονημένων δημοσιογράφων.

Στο Κουλιακάν της Σιναλόα, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Κυβερνητικό Μέγαρο. Εκεί ο Ismael Bojórquez, διευθυντής του Ríodoce και συνεργάτης του Χαβιέρ Βαλντές διάβασε ψήφισμα με τα ακόλουθα σημεία:

1) Να παρουσιαστούν άμεσα τα αποτελέσματα της έρευνας του εγκλήματος που θα καθορίζουν τα κίνητρα της δολοφονίας και τις κατευθύνσεις της έρευνας για την ταυτοποίηση των φυσικών και ηθικών αυτουργών και την επιβολή περιοριστικών μέτρων στους υπόπτους. 2) Να ξεκαθαριστεί ποιο επίπεδο διακυβέρνησης έχει αναλάβει τη διαλεύκανση του περιστατικού. 3) Να δεσμευτεί η πολιτειακή κυβέρνηση ότι θα εφαρμοστούν μέτρα προστασίας για τους δημοσιογράφους. 4) Να υπάρξει σχεδιασμός για την αποτροπή περιφοράς οχημάτων με οπλισμένα άτομα στις αστικές και αγροτικές περιοχές.


20. Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες: 65,6 εκατομμύρια άτομα σε συνθήκες βίαιου εκτοπισμού

Στις 20 Ιούνη, διεθνή μέρα των προσφύγων, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες δημοσίευσε έκθεση στην οποία αναγράφεται ότι «Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πόλεμος, η βία και η καταδίωξη προκαλούν βίαιους εκτοπισμούς σε επίπεδο χωρίς προηγούμενο. Στο τέλος του 2016 υπήρχαν 65,6 εκατομμύρια άτομα σε συνθήκες βίαιου εκτοπισμού, 300.000 περισσότεροι από το 2015. Αυτά τα 65,6 εκατομμύρια περιλαμβάνουν 22,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, με τον πόλεμο της Συρίας να δημιουργεί τους περισσότερους πρόσφυγες σε παγκόσμιο επίπεδο (5,5 εκατομμύρια). Για το 2016 υπήρξαν 40,3 εκατομμύρια οι εσωτερικοί μετανάστες, 500 χιλιάδες λιγότεροι σε σχέση με το 2015. Τέτοιες μετακινήσεις παρουσιάζονται σε σημαντικούς αριθμούς στη Συρία, το Ιράκ και την Κολομβία. Τέλος, από το σύνολο των εκτοπισμένων, 2,8 εκατομμύρια έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο σε κάποια άλλη χώρα.
Η έκθεση δείχνει το μεγάλο ανθρώπινο κόστος του πολέμου. Ένα σε κάθε 113 άτομα στον κόσμο βρίσκεται σε συνθήκη εκτοπισμού. Στο σύνολό τους, οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι 21η χώρα στην παγκόσμια πληθυσμιακή κατάταξη. Από αυτό το νούμερο, το ένα τρίτο δεν έχει περάσει κάποια σύνορα, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα αναγκάστηκε να καταφύγει σε άλλο μέρος στο εσωτερικό της χώρας του. Ο αριθμός ισοδυναμεί με ένα εκτοπισμένο άτομο κάθε 3 δευτερόλεπτα, χρόνος λιγότερος από αυτόν που απαιτείται για να ακούσετε αυτή τη φράση.


21. Οαχάκα: ενάντια στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες

Μετά την ολοκλήρωση στις 22 Ιουνίου στην Οαχάκα του φόρουμ με τίτλο «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και οι επιπτώσεις τους στην κοινοτική γη και το περιβάλλον» δόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση στην οποία δηλώνεται η απόρριψη των φαραωνικών έργων από διάφορες οργανώσεις. Σε αυτήν διαβάζουμε ότι:
«Οι ιθαγενικοί πληθυσμοί, κοινωνικές οργανώσεις και πολίτες καλούμαστε να υπερασπιστούμε με τον τρόπο μας την αξιοπρεπή ζωή και το φυσικό μας περιβάλλον, να απαιτήσουμε το σεβασμό των δικαιωμάτων μας, να νομιμοποιήσουμε το δικαίωμα στην εξέγερση και το σεβασμό στο λόγο μας, και του να είμαστε εμείς υποκείμενα της μοίρας μας και όχι αντικείμενα απαξιωτικών πολιτικών μιας αποικιακής και διεφθαρμένης κυβέρνησης, που όλο και περισσότερο αποποιείται τις ευθύνες της και έχει αυτιά μόνο για τις πολυεθνικές εταιρείες και τις ξένες ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις».

Επίσης σχολίασαν ότι ως απάντηση στην ανακοίνωση των αρχών εδώ και μερικούς μήνες για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών απορρίπτουν την εφαρμογή Ειδικών Οικονομικών Ζωνών σε όλη την πολιτεία. Δεσμεύτηκαν να διεξάγουν μαζική εκστρατεία αντιπληροφόρησης για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και τα φαραωνικά έργα, έκαναν κάλεσμα σε κοινότητες και οργανώσεις και δήλωσαν αποφασισμένοι να εμπλέξουν περισσότερα άτομα, οργανώσεις και διοικήσεις.


22. Μιτσοακάν: μπάτσοι επιτίθενται σε φοιτητές αγροτικής ακαδημίας

Στις 21 Ιούνη μπάτσοι επιτέθηκαν άγρια στους φοιτητές της αγροτικής ακαδημίας «Vasco de Quiroga» που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία λόγω των καθυστερήσεων στις υποτροφίες και για να ζητήσουν χρηματοδότηση για τη συντήρηση του κτιρίου τους. Οι μπάτσοι κατέστειλαν τους φοιτητές χρησιμοποιώντας πυροβόλα όπλα και δακρυγόνα. Το αποτέλεσμα της καταστολής ήταν ένας συλληφθέντας και αρκετοί τραυματίες, δύο εκ των οποίων σοβαρά: ο ένας με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι και ο άλλος στο στήθος. Το ίδιο βράδυ η πολιτειακή κυβέρνηση δικαιολόγησε την αγριότητα των μπάτσων λέγοντας ότι την προκάλεσαν οι φοιτητές. Ο φοιτητής που δέχτηκε τη σφαίρα στο αριστερό μάγουλο νοσηλεύεται πλέον εκτός κινδύνου.


23. Xochicuautla: ευρωπαϊκή εκστρατεία ενάντια στην οικοκτονία στο Μεξικό

Η κοινότητα Σαν Φρανσίσκο Xochicuautla της εθνότητας Οτόμι στην πολιτεία του Μεξικού εδώ και 10 χρόνια αγωνίζεται ενάντια στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Naucalpan-Toluca προσπαθώντας να αποτρέψει την καταστροφή των δασών και των ιερών τους τόπων. Ο πρώην κυβερνήτης της πολιτείας του Μεξικού και νυν πρόεδρος της κυβέρνησης Ενρίκε Πένια Νιέτο έχει προσπαθήσει να επιβάλει την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου με τίμημα την παραβίαση των δικαιωμάτων της εθνότητας και την απαλλοτρίωση της γης τους. Το έργο έχει φτάσει ήδη στο 60 τοις εκατό της τελικής κατασκευής. Η κυβερνητική καταστολή και βία έχει ως αποτέλεσμα ήδη 22 άτομα στη φυλακή, την καταστροφή κατοικιών και αρκετές εισβολές μπάτσων στην κοινότητα.

Τον Απρίλη η κοινότητα κατάφερε σε διάλογο με την πολιτειακή κυβέρνηση να σταματήσει τις εργασίες όσο θα διαρκούσαν οι μελέτες για αναζήτηση εναλλακτικής και αποκατάστασης των ζημιών που έχει υποστεί η κοινότητα. Ωστόσο η κυβέρνηση παραβιάζοντας τη συμφωνία συνεχίζει τις εργασίες. Το Μάη η κοινότητα παρουσίασε μια εναλλακτική πρόταση με τούνελ και γέφυρες με σκοπό τον περιορισμό των περιβαλλοντικών και κονωνικών επιπτώσεων, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επιφυλακή για να σταματά τα έργα.

Τον Ιούνιο ο εκπρόσωπος της κοινότητας Χοσέ Λουΐς Φερνάντες ταξίδεψε στην Ευρώπη για να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη την οικοκτονία που πραγματοποιεί η μεξικανική κυβέρνηση και ο όμιλος Higa. Στη διάρκεια του ταξιδιού, η αντιπροσωπία συναντήθηκε με συλλογικότητες και οργανώσεις.

Ωστόσο η καταστολή συνεχίζεται. Στις 25 Ιούνη δυο αξιωματούχοι του υπουργείου συνέλαβαν των Juan Villegas Mejía, εθιμικό εκπρόσωπο της κοινότητας Σαν Φρανσίσκο. Ο Βιγιέγας είχε καταθέσει προσφυγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ώστε να υποχρεωθούν οι αρχές να διενεργήσουν διαβούλευση στις κοινότητες. Η κατηγορία θα ήταν αστεία αν δεν ήταν τραγική: κατηγορείται για σχέσεις με το Καρτέλ Χαλίσκο Nueva Generación και για εκβιασμό.

Το κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Zeferino Ladrillero σχολίασε ότι η φυλάκιση του Βιγέγας έχει ως στόχο την ακύρωση της προσφυγής, που θα συμβεί σε περίπτωση που στερηθεί τα πολιτικά και αστικά του δικαιώματα.


24. Ατένκο: Συνέλευση πληγέντων από το Νέο Αεροδρόμιο της Πόλης Τέρας

Οι κάτοικοι του Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στο Νέο Αεροδρόμιο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, στις 25 Ιούνη πραγματοποιήθηκε η Δεύτερη Γενική Συνέλευση Λαών και Κοινοτήτων που πλήττονται από το Νέο Αεροδρόμιο. Στόχος της Συνέλευσης ήταν να καθορίσει νόμιμες αμυντικές δράσεις όπως προσφυγές και συγκέντρωση υπογραφών. Προτάθηκε να επιχειρηθεί άμεσος διάλογος με την κυβέρνηση ώστε να παρουσιαστούν μελέτες που υποδεικνύουν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την κατασκευή του έργου. Επίσης προτάθηκε να χαραχτεί στρατηγική που θα σταματήσει τη δράση ομάδων κρούσης στην περιοχή.
25. Πόλη Τέρας: κάτοικοι ενάντια στον προαστιακό σιδηρόδρομο
Οι κάτοικοι της Πόλης Τέρας οργανώνονται για να υπερασπιστούν τις λίγες ζώνες πρασίνου και πηγής ζωής που παραμένουν στην πόλη και γύρω από αυτήν, οι οποίες απειλούνται από δύο τουλάχιστον μεγάλα έργα: το ένα είναι το Νέο Αεροδρόμιο και το άλλο ο προαστιακός σιδηρόδρομος που θα ενώνει την πρωτεύουσα με την Τολούκα. Το τελευταίο έχει αναλάβει η εταιρεία ICA με τη συνέργια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ωστόσο εταιρεία και κυβέρνηση λογάριαζαν χωρίς τους κατοίκους, που στις 25 Ιούνη συγκεντρώθηκαν στο δάσος Ocotal που θα ισοπεδωθεί σε πιθανή κατασκευή του προαστιακού, καθώς το έργο περιλαμβάνει το κόψιμο 3.000 δέντρων. Οι κάτοικοι έφεραν πικέτες που έγραφαν «Μην κλέβετε το οξυγόνο από τα παιδιά» και «Τα κομμένα δέντρα είναι οικοκτονία», διεκδικώντας να αναγνωριστεί το δάσος ως φυσική κληρονομιά ώστε να αποτραπεί να πέσει στο έλεος των ομοσπονδιακών αρχών και σε μια χούφτα επιχειρηματίες που χωρίς να παρουσιάσουν κανένα τίτλο συμπεριφέρονται ως κύριοι του δάσους.
Διεθνή Νέα


26. Χιλή: Μπάτσοι καταστέλλουν βία κηδεία των Μαπούτσε

Στις 10 Ιούνη ο τσιφλικάς και πρώην μπάτσος Ignacio Gallegos δολοφόνησε τους νεαρούς Μαπούτσε Louis Marileo και Patricio González στη διάρκεια δράσης σαμποτάζ και ανακατάληψης εκτάσεων της κοινότητας Los Sauces στην Araucanía. Ο πρώην επικεφαλής μπάτσος κατηγορείται επίσης ως «συνεργός και συμμετέχοντας στην στρατιωτικοποίηση και την ασύδοτη καταστολή στο Wallmapu, καθώς και το σφετερισμό προγονικών εκτάσεων, βοσκοτοπιών και φυσικών πόρων που ανήκουν στο λαό Μαπούτσε».

Την επομένη της δολοφονίας περίπου 100 άτομα συνόδευσαν τα σώματα των δυο νέων σε τελετή που θα πραγματοποιούνταν πριν την ταφή τους. Στη διάρκειά της αύρες έριξαν νερό στους συμμετέχοντες για να διαλύσουν το πλήθος.
Στις 14 Ιουνίου σύντροφοι αναρχικοί έκοψαν την κυκλοφορία και πέταξαν τρικάκια έξω από το Πολυτεχνείο στο Σαντιάγο της Χιλής. Τα τρικάκια έγραφαν «Τίποτα να μη μείνει αναπάντητο. Η αντίσταση δεν είναι τρομοκρατία. Μαπούτσες και εξεγερμένοι σε πόλεμο ενάντια στον καπιταλισμό».


27. Χιλή: απεργία εργαζομένων στα H&M

Στο Σαντιάγο της Χιλής οργανώνονται οι εργαζόμενοι των πολυεθνικών για τη διεκδίκηση καλύτερων μισθών και συνθηκών εργασίας. Στις 30 Μάη 400 εργαζόμενοι του καταστήματος H&M άρχισαν απεργία για να διεκδικήσουν αύξηση 17%, ανάλογη με την αύξηση των πωλήσεων, που προσπορίζουν μόνο για το κεντρικό κατάστημα γύρω στα 189 χιλιάδες ευρώ.

Την τέταρτη μέρα οι εργαζόμενοι στο κεντρικό κατάστημα κάλεσαν σε συμμετοχή τους εργαζόμενους σε άλλα καταστήματα για την πραγματοποίηση διαμαρτυριών σε διαφορετικά εμπορικά κέντρα. Σε ένα από αυτά κατεστάλησαν από τους μπάτσους.
Στις 3 Ιούνη, σε κάλεσμα αλληλεγγύης των εργαζομένων ανταποκρίθηκαν διαφορετικές συνδικαλιστικές οργανώσεις πραγματοποιώντας μαζική κινητοποίηση στο εσωτερικό του εμπορικού κέντρο όπου είχε πραγματοποιηθεί η καταστολή. Την επομένη, το φως της μέρας βρήκε το κατάστημα γεμάτο μπάτσους που άφηναν να υπονοηθεί ότι με την παραμικρή κίνηση θα υπήρχαν συλλήψεις.

Δέκα μέρες μετά την έναρξη της κινητοποίησης, το 95 τοις εκατό των εργαζομένων ψήφισε τη συνέχισή της, ενώ μόλις το 4,6 τοις εκατό δήλωσε ότι αποδέχεται την εργοδοτική πρόταση. Ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.


28. Βραζιλία: δολοφονία αγροτών

Στις 24 Μάη δολοφονήθηκαν 10 καταληψίες γης στον καταυλισμό «Νέα Ζωή» (Nueva Vida) στην πολιτεία Παρά. Σύμφωνα με την Επισκοπική Επιτροπή Γης, ασφαλίτες και στρατός είναι οι φυσικοί αυτουργοί των δολοφονιών. Επιπλέον σημειώνουν ότι στη διάρκεια του 2017 έχουν δολοφονηθεί 26 αγρότες, στο μεγαλύτερο μέρος τους μέλη του Κινήματος των Χωρίς Γη. Η κλιμάκωση της βίας ενάντια σε αγρότες και κοινωνικές οργανώσεις συνεχίζεται με τις ευλογίες του προέδρου Μιτσέλ Τέμερ και της διεφθαρμένης κυβέρνησής του.


29. Κολομβία: ενάντια στα μεταλλεία

Στις 13 Ιουνίου, με την ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου του Σαν Αγουστίν, έφτασαν στους 9 οι δήμοι στην Huila της Κολομβίας που δεν επιτρέπουν κανενός τύπου φαραωνικό έργο στην περιφέρειά τους. Οι κάτοικοι προέβησαν σε αυτήν την απόφαση ιδιαίτερα μετά την περιβαλλοντική καταστροφή που έχουν βιώσει άλλες περιοχές, όπως η Κάλδας, όπου οι κάτοικοι λένε πως το νερό βρωμάει και έχει κατάλοιπα ουρανίου. Σύμφωνα με τους κατοίκους αυτό συμβαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια, αφότου η μεταλλευτική εταιρεία έσπασε μια φλέβα νερού αλλάζοντας το ρου της και επηρεάζοντας τους πληθυσμούς που χρησιμοποιούσαν αυτό το νερό.


30. Κολομβία: απεργία για καλύτερη εκπαίδευση

Στις 11 Μάη ξεκίνησαν απεργία οι καθηγητές σε πάνω από 32 διαμερίσματα της χώρας, ζητώντας αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία και καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν δυναμικά οι γονείς και οι μαθητές λέγοντας «όχι στον πόλεμο, ναι στην εκπαίδευση».

Απαιτούν το κράτος να βελτιώσει και να χτίσει νέες σχολικές εγκαταστάσεις, να διασφαλίσει την πρόσβαση σε δημόσια παιδεία, να υποστηρίξει τους μαθητές με το πρωινό, το κολατσιό και τις μετακινήσεις, να διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην εκπαίδευση, να εκτιμήσει το διδακτικό λειτούργημα με αύξηση των μισθών και την παροχή αποτελεσματικού συστήματος υγείας για τους καθηγητές και τις οικογένειές τους.

Η απεργία σταμάτησε μετά από ένα μήνα, στις 16 Ιουνίου, μετά από μια σειρά συμφωνιών με την κυβέρνηση της Κολομβίας, οι οποίες ωστόσο απέχουν πολύ απ’ το να ικανοποιούν ακόμη και τα βασικά αιτήματα.


31. Χιλή: φοιτητικές κινητοποιήσεις για δωρεάν εκπαίδευση

Στις 21 Ιούνη μαθητές και φοιτητές οργάνωσαν διαμαρτυρία σε όλη τη χώρα ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Βασικά τους αιτήματα είναι να φύγουν τα σχολεία από την ευθύνη των δήμων, δωρεάν εκπαίδευση και κυρίως απόρριψη της μεταρρύθμισης της ανώτατης πολιτειακής εκπαίδευσης. Χαρακτηρίζουν την τελευταία ως ξεκάθαρο πισωγύρισμα που θέτει υπό αμφισβήτηση την αυτονομία των πανεπιστημίων.

Η πορεία στο Σαντιάγο δέχτηκε καταστολή ήδη από την αρχή της, με αύρες και δακρυγόνα. Η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών της Χιλής δήλωσε τα ακόλουθα: «Η κυβέρνηση μάς καταστέλλει ανοιχτά ενώ διαδηλώνουμε τα ιστορικά μας δικαιώματα. Παράλληλα μιλά για εκπαίδευση συντηρώντας την αγορά και τις επιχειρήσεις. Είναι οι ίδια καταστολή που δέχεται ο λαός Μαπούτσε, οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές. Απορρίπτουμε αυτές τις μεθόδους, καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και καλούμε τα πανεπιστήμια και τα σχολεία μας να οργανωθούν».


32. Ισπανία: οικογένειες ψάχνουν τους αγνοουμένους τους από τη δικτατορία

Μετά από 40 χρόνια από τη δικτατορία του Φράνκο που ευθύνεται για την εξαφάνιση πάνω από 150 χιλιάδων ατόμων, οι οικογένειες συνεχίζουν να απαιτούν τη διαλεύκανση των περιστατικών.

Στις 22 Μάη άρχισε το άνοιγμα ενός από τους πιο μεγάλους μαζικούς τάφους στην Ισπανία, γνωστού ως «Τάφου 113» στο νεκροταφείο της Πατέρνα κοντά στη Βαλένσια. Σε αυτόν όλα τα ξημερώματα το καθεστώς του Φράνκο έθαβε φυλακισμένους δημοκρατικούς.

Θυμίζουμε ότι μετά την Καμπότζη, το ισπανικό κράτος έχει το μεγαλύτερο αριθμό αγνοουμένων στον κόσμο.

****

Εδώ ολοκληρώνεται το 13ο δελτίο της Nebulosa με ειδήσεις από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική. Καλύψαμε τις ειδήσεις από τα τέλη Μάη μέχρι τις 26 Ιούνη 2017, έτσι όπως συγκεντρώθηκαν από την αδερφή μας εκπομπή αντιπληροφόρησης Nebulosa στο ελεύθερο, κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο «Ké Huelga» από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας. Ακολουθεί το μήνυμα που ετοίμασε το ραδιόφωνο Ké Huelga για την εκπομπή μας κι έπειτα το μήνυμα του σταθμού μας.

Μέχρι το επόμενο δελτίο, γεια χαρά, ή όπως θα έλεγαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας στο Μεξικό, hasta luego.