Nebulosa Griega: Δελτίο #15 μέσα με τέλη Αυγούστου 2017
Nebulosa Gr: Εκπομπή αντιπληροφόρησης για το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική
Δελτίο #15: μέσα με τέλη Αυγούστου 2017
Θέματα:
- Πέντε χρόνια κινηματικής ενημέρωσης της εκπομπής Nebulosa
- Ελεύθερα ραδιόφωνα του Μεξικού σε κόκκινο συναγερμό
- Γκερρέρο: Η γραμματεία Οικονομικών υπέρ των εξορύξεων
- Τσιάπας: 14 χρόνια ζαπατιστικής αυτονομίας
- Στατιστικές για τις δολοφονίες γυναικών και ημερίδα ενάντια στη σεξιστική βία στο UNAM
- Γκερρέρο: 23 χρόνια του κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Tlachinollan
- Οαχάκα: πορεία ενάντια στην αστυνομική βία
- Μορέλος: συνεχίζεται η αντίσταση στο Tepoztlán
- Αγιοτσινάπα: 35 μήνες αγώνα για την ανεύρεση των 43 φοιτητών
- Πολιτεία του Μεξικού: επιθέσεις ενάντια στην Irinea Buendía και την οικογένειά της
- Τσιάπας: δράσεις για την υπόθεση του Ακτεάλ
- Οαχάκα: λαοί και οργανώσεις ενάντια στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες
- Βερακρούζ: υπεράσπιση της κοινοτικής γης
- Μιτσοακάν: Πρώτη Συνάντηση για την Αυτονομία των Λαών
- Πολιτεία του Μεξικού: κάτοικοι ενάντια στις εξορύξεις
- Βερακρούζ: όχι στην αστικοποίηση, ναι στη ζωή
- Σιναλόα: Οι Ιχνηλάτισσες (Las Rastreadoras) εντοπίζουν κι άλλον αγνοούμενο
- Οαχάκα: αργά προχωρά η δικαιοσύνη για την Betty Cariño και τον Jiry Jaakola
- Μορέλος: Άρνηση προστασίας προς αντιτιθέμενους στο Ολιστικό Έργο Μορέλος
- ΗΠΑ: Μεξικάνοι εποχιακοί εργάτες ενάντια στο θάνατο
- ΗΠΑ: ο λευκός ρατσισμός δεν πέθανε ποτέ στο Νότο
- Κολομβία: ειδήσεις από τη Διεθνή Συνάντηση απελευθερωτών και απελευθερωτριών της μάνας γης
- Αργεντινή: επίθεση σε κοινότητα Μαπούτσε και εξαφάνιση του αλληλέγγυου συντρόφου Santiago Maldonado
- Περού: ιθαγενική κινητοποίηση ενάντια σε πετρελαϊκές εταιρείες
- Αργεντινή: κινητοποίηση ενάντια στην εργασιακή επισφάλεια
- Περού: εργαζόμενοι ενάντια στην κυβέρνηση
- Γερμανία: η κυβέρνηση μπλοκάρει το Indymedia
Γεια χαρά! Ακούτε το δελτίο #15 που μεταφράζει, εμπλουτίζει και σχολιάζει τρία δελτία της ομώνυμης μεξικανικής εκπομπής στο κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο «Ké Huelga Radio» από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας. Το δελτίο καλύπτει το διάστημα από τα μέσα μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2017. Αρχίζουμε με την πρώτη είδηση:
1. Πέντε χρόνια κινηματικής ενημέρωσης της εκπομπής Nebulosa
Στις 13 Αυγούστου 2017 η εκπομπή πληροφόρησης, καταγγελίας και διάδοσης της αντίστασης και των κοινωνικών αγώνων Nebulosa στο κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο «Ké Huelga» συμπλήρωσε 5 χρόνια κινηματικής ενημέρωσης. Ακολουθεί η μετάφραση του μηνύματός τους στο επετειακό τους δελτίο στις 14 Αυγούστου:
«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2012 μια ομάδα συντρόφων και συντροφισσών βρεθήκαμε για να δώσουμε ζωή σε ένα εγχείρημα ενημέρωσης, συνεχίζοντας την προηγούμενη εμπειρία του ενημερωτικού δελτίου του ραδιοφώνου «Κé Huelga». Εκείνη η ομάδα πρότεινε τη δημιουργία ενός χώρου επικοινωνίας, που βασιζόταν στην ανάγκη να δομηθούν και να επικοινωνηθούν όσα συνέβαιναν καθημερινά, διαδίδοντας την ιστορία μας που δεν είναι η επίσημη και αντιδρώντας απέναντι στην ενημέρωση που προσφέρουν οι ισχυροί και το εμπορικό μονοπώλιο.
» Αρχίσαμε γράφοντας ειδήσεις όχι για να επηρεάσουμε αλλά για να μεταδώσουμε, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια σύνδεση μεταξύ του κόσμου, των συλλογικοτήτων, των οργανώσεων και όλων όσων αγωνίζονται και αντιστέκονται, πιστεύοντας ότι η ενημέρωση είναι κομβική για την ύφανση της αντίστασης, τόσο για τις κοινότητές μας όσο και για τη δημιουργία μιας άλλης ιστορίας.
» Στη διάρκεια αυτών των πέντε χρόνων, η σταθερότητα μάς έφερε κοντά σε πολλές συλλογικότητες, οργανώσεις, αλληλέγγυες συντρόφισσες και συντρόφους, ακροάτριες και ακροατές που συμμετείχαν στέλνοντας ειδήσεις, προτείνοντας και αποτελώντας κομμάτι αυτής της άλλης επικοινωνίας.
» Σε αυτό το πρώτο διάστημα ζωής δεν ήμασταν μόνες και μόνοι. Πάντοτε μας συντρόφευαν αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι, ενώ πρόσφατα έχουμε υφάνει δεσμούς που ξεπερνούν τις αποστάσεις, μέσω της προσπάθειας συνεργασίας με τις συντρόφισσες και τους συντρόφους της Nebulosa Griega που έχουν καταπιαστεί με το έργο της μετάφρασης στα ελληνικά των δελτίων αυτής της εκπομπής.
» Αυτά τα 5 χρόνια ζωής θέλουμε να τα γιορτάσουμε χαιρετίζοντας όσες και όσους αγωνίζονται και λόγο ύπαρξης σε αυτήν την ενημερωτική εκπομπή.
» Ο ομάδα της Nebulosa σάς στέλνει μια αγκαλιά και αγωνιστικούς χαιρετισμούς»
Από τη μεριά μας, η ομάδα της Nebulosa Griega, ετοιμάσαμε ένα σποτάκι στα ισπανικά για τις συντρόφισσες και τους συντρόφους της αδερφής μας εκπομπής στο οποίο αναφέρουμε τα εξής:
«Η εκπομπή αντιπληροφόρησης Nebulosa Griega και το κινηματικό ραδιόφωνο Ράδιο Ψαλίδι για τα πέντε χρόνια ύπαρξης της Nebulosa του κοινωνικού και ενάντια στην εξουσία ραδιοφώνου «Ké Huelga» ευχόμαστε «χρόνια πολλά». Σε αυτούς τους 9 μήνες συνεργασίας, με τη μετάφραση της Nebulosa στα ελληνικά, μεταφέρθηκαν στο ελληνόφωνο κοινό οι αγώνες, οι αντιστάσεις, οι ιδέες, αλλά και οι επιθέσεις που δέχονται οι λαοί του Μεξικού.
» Η υποδειγματική δουλειά της μεξικανικής Nebulosa, που αντλεί από την πλούσια παράδοση αντιπληροφόρησης στο Μεξικό, μάς δίνει το παράδειγμα για τον τρόπο αντίστασης μέσω της ενημέρωσης από τα κάτω και προς όφελος του αγώνα. Εμπνεόμαστε από τις αντιστάσεις, πονάμε με τις επιθέσεις. Η χαρά σας χαρά μας και ο πόνος σας πόνος μας. Μέχρι η πληροφόρηση να μη χρειάζεται το «αντί», γιατί δεν θα υπάρχει άλλη, ευχόμαστε τα δελτία της Nebulosa να γεμίσουν χαρούμενες κι επαναστατικές ειδήσεις, που θα αντικατοπτρίζουν την άνθιση των αντιστάσεων. FELIZ CUMPLEAÑOS COMPAÑEROS Y COMPAÑERAS.
» Υποσημείωση: Το τραγούδι που ακούγεται είναι διασκευή του Παύλου Φύσσα, γνωστού και ως Killah P του τραγουδιού του Γιάννη Αγγελάκα «Σιγά μη κλάψω». Στις 18 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη δολοφονία του από ένα νεοναζιστικό τάγμα εφόδου.»
2. Ελεύθερα ραδιόφωνα του Μεξικού σε κόκκινο συναγερμό
Από το Νοέμβρη του 2016 το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιών του Μεξικού (IFT) είχε εντοπίσει 6 ελεύθερες συχνότητες οι οποίες επρόκειτο να παραχωρηθούν με συμβόλαια. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, στις 21 Αυγούστου 2017, δημοσιοποιήθηκε ότι το Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιών παραχώρησε κατά πλειοψηφία μίας ψήφου τη συχνότητα 105,3 από την οποία εκπέμπει το αυτοδιαχειριζόμενο ραδιόφωνο «Regeneración Radio».
Με αυτόν τον τρόπο η υπηρεσία ρύθμισης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων επιτίθεται στην ελευθερία της έκφρασης και εκτελεί πιστά το ρόλο του προστάτη των επιχειρηματιών που μετατρέπουν την ενημέρωση σε εμπόρευμα. Από τη Nebulosa Griega θυμίζουμε ότι το Regeneración Radio έχει δεχτεί άλλες δυο επιθέσεις αυτή τη χρονιά από ομάδες κρούσης που ισοπέδωσαν το στούντιό του. Με κουκούλες ή με γραβάτες η καταστολή έχει τα ίδια αποτελέσματα, και σε κάθε περίπτωση η υπεράσπιση της ελεύθερης ενημέρωσης είναι έργο των κοινοτήτων μας.
3. Γκερρέρο: Η γραμματεία Οικονομικών υπέρ των εξορύξεων
Στο προηγούμενο δελτίο αναφερθήκαμε για τη νίκη που πέτυχε η ιθαγενική κοινότητα San Miguel el Progreso με δικαστική απόφαση στις 28 Ιουνίου, η οποία αναγνώριζε τα δικαιώματα των ιθαγενών στη γη τους και όριζε την παύση της μεταλλευτικής επένδυσης με το ευφάνταστο όνομα «Σκοτεινή Καρδιά». Πρόκειται για την πιο μεγάλη μεταλλευτική επένδυση στο Όρος του Γκερρέρο, της οποίας ο σχεδιασμός καλύπτει συνολικά 43.759 εκτάρια.
Όπως φαίνεται η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου έθιξε να συμφέροντα της Γραμματείας Οικονομικών, η οποία πέντε μέρες αργότερα έσπευσε να ζητήσει επανεξέταση της υπόθεσης. Η Γραμματεία Οικονομικών έχει υπογράψει 44 συμβόλαια με τη βρετανική εταιρεία Hochschild και τη μεξικανική Zalamera που προβλέπουν την πενηντάχρονη εκμετάλλευση του χρυσού της περιοχής, οπότε δεν μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.
4. Τσιάπας: 14 χρόνια ζαπατιστικής αυτονομίας
Με πολλή χαρά θυμίζουμε ότι στις 8, 9 και 10 Αυγούστου του 2003 γεννήθηκαν τα ζαπατιστικά καρακόλ και μαζί τους ενδυναμώθηκε η αυτονομία των λαών, στο περιθώριο του μεξικανικού κράτους και έξω από τους θεσμούς του.
Η δημιουργία των καρακόλ ήταν απόφαση χιλιάδων γυναικών και αντρών Ζαπατίστας μετά την αθέτηση από μεριάς της μεξικανικής κυβέρνησης να επικυρώσει τις Συμφωνίες του Σαν Αντρές. Τα καρακόλ και τα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης πέτυχαν να επαναπροσδιορίσουν το ζαπατιστικό εγχείρημα της αυτονομίας στην πράξη και στη θεωρία, διατηρώντας παράλληλα τις βασικές τους αρχές: τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη για όλους.
Τότε, ο Μάρκος έγραφε ότι τα καρακόλ θα είναι «σαν πόρτες για να μπαίνει κανείς στις κοινότητες, αλλά και για να βγαίνουν οι κοινότητες· σαν παράθυρα για να βλέπει κανείς μέσα, αλλά και για να βλέπουμε κι εμείς έξω· σα μεγάφωνα για να ακούγεται μακριά η φωνή μας και για να φτάνουν οι μακρινές φωνές. Αλλά κυρίως για να θυμόμαστε ότι οφείλουμε να καιροφυλαχτούμε και να είμαστε σε εγρήγορση για την ποιότητα των κόσμων που κατοικούν στον κόσμο».
Σήμερα, 14 χρόνια μετά την επίσημη έναρξη της ζαπατιστικής αυτονομίας βλέπουμε ότι τα καρακόλ ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά στις ανάγκες των λαών. Διευκολύνθηκε η άσκηση της «διοίκησης με υπακοή» και τα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης χαίρουν αναγνώρισης και σε αυτά απευθύνονται τόσο μέλη των ζαπατιστικών κοινοτήτων όσο και κομματικοί για να επιλύσουν τα ζητήματά τους με την κοινωνία των πολιτών.
Ένα άλλο δείγμα των καρπών που έδωσε η άσκηση της αυτονομίας ήταν η αναφορά που δημοσιεύτηκε το 2016 με τον τίτλο «Και στις ζαπατιστικές κοινότητες;», στην οποία η γενική διοίκηση του Εθνικοαπελευθερωτικού Ζαπατιστικού Στρατού γνωστοποίησε μια περίληψη των αναφορών που έστειλαν οι υπεύθυνες και υπεύθυνοι των επιτροπών υγείας, εκπαίδευσης, νέων, και οι ζαπατιστικές αρχές. Στο κείμενο αναφέρονται στην ανάπτυξη της ζαπατιστικής αυτονομίας στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, στην αύξηση των συλλογικών εργασιών, τη βελτίωση της διατροφής των νέων και των παιδιών, την απόκτηση ιατρικού εξοπλισμού για τις αυτόνομες κλινικές και κυρίως την ενδυνάμωση των παραγωγικών και οργανωτικών εγχειρημάτων των γυναικών Ζαπατίστας.
Από αυτό το μέσο γιορτάζουμε κι εμείς αυτήν την επέτειο που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς μάς διδάσκει τη σημαντικότητα της οικοδόμησης από τα κάτω, με όσους και όσες αγωνίζονται, αντιστέκονται και οργανώνονται.
5. Στατιστικές για τις δολοφονίες γυναικών και ημερίδα ενάντια στη σεξιστική βία στο UNAM
Πρόσφατες στατιστικές που είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τις δολοφονίες γυναικών δείχνουν ότι το κέντρο της Πόλης Τέρας έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της σεξιστικής βίας στο χώρα. Για το 2017 η περιοχή αριθμεί ήδη 150 δολοφονίες, και επιπλέον οι αρχές λειτουργούν ως συνεργοί στην αύξηση της ατιμωρησίας, χαρακτηρίζοντας ως αυτοκτονίες ή ατυχήματα κάθε μια από τις πρόσφατες δολοφονίες.
Από το 2015 που κηρύχτηκε Κόκκινος Συναγερμός Σεξιστικών Εγκλημάτων σε αρκετούς δήμους στα περίχωρα της Πόλης Τέρας, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν οι δήμοι Ecatepec, Nezahualcóyotl, Chalco, Ixtapaluca y Chimalhuacán en της πολιτείας του Μεξικού, αντί να μειωθεί η βία ενάντια στις γυναίκες οι αρχές μετατράπηκαν σε συνεργούς των αυτουργών σεξιστικών εγκλημάτων: λόγω των πράξεων και των παραλήψεών τους επιτρέπουν το θάνατο τουλάχιστον 7 γυναικών τη μέρα στην Πολιτεία του Μεξικού.
Για παράδειγμα, στο δήμο Huixquilucan, οι συγγενείς της Diana Velázquez Florencio κατήγγειλαν ότι στις 2 Ιουλίου επιχείρησαν να καταγγείλουν την εξαφάνιση της Ντιάνα, αλλά οι μπάτσοι αρνήθηκαν να κάνουν την καταγραφή λέγοντας ότι είχε περάσει μόλις μια μέρα από την εξαφάνισή της. Οι συγγενείς βρήκαν μετά από μέρες το άψυχο σώμα της Ντιάνας στο δημοτικό νεκροτομείο. Η απάντηση των αρχών ήταν ότι «Κανείς δεν θα θελήσει ν’ αναλάβει την περίπτωση της Ντιάνα». Παρόλο που υπάρχουν δημοτικές και ιδιωτικές κάμερες στο σημείο όπου εξαφανίστηκε η Ντιάνα, οι αρχές δεν φρόντισαν να αποκτήσουν τις εικόνες για να μάθουν τι συνέβη.
Ένα μήνα αργότερα, στον ίδιο δήμο, δολοφονήθηκε στις 4 Αυγούστου η Jessica Sevilla Pedraza. Η μητέρα της σχολίασε σε μια διαμαρτυρία στο κέντρο της Πόλης Τέρας ότι οι αρχές αντί ν’ ακολουθήσουν επιστημονικές μεθόδους διερεύνησης επιδίδονται σε φανταστικές εξηγήσεις. Αν και υπάρχουν αποδείξεις ότι η Τζέσικα εξαφανίστηκε, βασανίστηκε, δολοφονήθηκε και το πρόσωπό της παραμορφώθηκε, οι δικαστικές αρχές μια βδομάδα αργότερα προτίμησαν να πουν ότι: «δεν θα ήταν δυνατόν να έχει βασανιστεί η Τζέσικα από το δολοφόνο της· το σώμα της ήρθε σε αυτήν την κατάσταση από τα ζώα της περιοχής». Αλλά αυτές οι εξηγήσεις είναι πια γνωστές. Η ίδια εξήγηση δόθηκε και όταν βρέθηκε με χαρακωμένο πρόσωπο το άψυχο σώμα του Julio César Mondragón, ενός από τους 43 αγνοούμενους φοιτητές της Αγιοτσινάπα.
Στο Nezahualcóyotl, έναν ακόμη από τους δήμους που κατατρύχεται από τη σεξιστική βία, οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν δράσεις ενάντια στις σεξιστικές δολοφονίες. Τον Ιούλιο οι κάτοικοι μαζί με τις μητέρες και τους συγγενείς των θυμάτων σεξιστικής βίας σχημάτισαν τη Συνέλευση Κατοίκων «Τις θέλουμε ζωντανές» (#NosQueremosVivasNeza) ώστε να οργανωθούν δεσμοί αλληλεγγύης και δίκτυα δράσης για την ορατότητα των σεξιστικών δολοφονιών και την άμεση αντίδραση απέναντι στην εξαφάνιση γυναικών. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 12 Αυγούστου πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης πορεία προς το δημαρχείο υπό το σύνθημα «Για μια ζωή αξιοπρεπή και χωρίς βία ενάντια στις γυναίκες» για να καταδικάσουν την αύξηση σεξιστικών δολοφονιών και βίας ενάντια στις γυναίκες στην Πολιτεία του Μεξικού.
[αλλαγή ομιλητή]
Στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στη σεξιστική βία, στις 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM] για «τη σεξιστική βία και την ανασφάλεια στο UNAM». Μίλησαν τέσσερις γυναίκες για τη βία και την παρενόχληση φοιτητριών από τις αρχές του πανεπιστημίου, τους καθηγητές, τους εργαζομένους και τους φοιτητές σε διαφορετικές περιπτώσεις.
Μία από τις συμμετέχουσες ήταν η Araceli Osorio Martínez, μητέρα της Lesvy Berlín που δολοφονήθηκε το Μάη στην Πανεπιστημιούπολη. Η Αρασέλι Οσόριο σχολίασε ότι δεν πρέπει να αφηνόμαστε στο φόβο αλλά να καταλάβουμε το δημόσιο χώρο και να μιλάμε συνεχώς για όσα γίνονται. Από τη μεριά της, η Sayuri Herrera, δικηγόρος του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Fray Francisco de Vitoria, τόνισε το πλέγμα ατιμωρησίας και διαφθοράς που καλύπτουν αυτές τις υποθέσεις καθώς το σύστημα δικαιοσύνης είναι μισογυνικό και πατριαρχικό: οι αρχές δεν αναγνωρίζουν ανάλογες δολοφονίες ως σεξιστικές αρνούμενες να αναλάβουν το πολιτικό κόστος.
6. Γκερρέρο: 23 χρόνια του κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Tlachinollan
Από τις 8 μέχρι τις 13 Αυγούστου, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 23 χρόνων του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Όρους του Γκερρέρο «Tlachinollan» πραγματοποιήθηκαν μια σειρά εκδηλώσεων που περιλάμβαναν συζητήσεις, παρουσιάσεις αναφορών, πορείες και συναντήσεις.
Ανάμεσα στα θέματα συζητήσεων ήταν η εξαναγκαστική εξαφάνιση και ο Νόμος για την Εξαναγκαστική Εξαφάνιση. Οι συγγενείς των θυμάτων σύναψαν μια σειρά συμφωνιών ώστε να δημιουργήσουν μια κοινή ατζέντα για την ανεύρεση εν ζωή των αγνοουμένων και για να πιέσουν τις αρχές προς την πραγματοποίηση πραγματικών ερευνών που να δίνουν άμεσα αποτελέσματα. Παράλληλα αναφέρθηκαν στη διαφορετική αντιμετώπιση που βρίσκουν στο βορρά, όπου υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη και καθοδήγηση από τις αρχές, αντίθετα με τον νότο και το κέντρο της χώρας όπου οι οικογένειες των αγνοουμένων παραμένουν περιθωριοποιημένες και αρχές παρουσιάζονται αδιάφορες και νωθρές. Τέλος αποφάσισαν να συνεχίζουν να οργανώνονται για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης.
Το φόρουμ ολοκληρώθηκε με μια διακήρυξη υπογεγραμμένη από συγγενείς αγνοουμένων και συμμετέχουσες οργανώσεις στην οποία απαιτούν την άμεση «ψήφιση του Γενικού Νόμου για την Εξαναγκαστική Εξαφάνιση και την Εξαφάνιση από Ιδιώτες», στον οποίο μπορεί να ανιχνευτεί η συμβολή των συγγενών. Επίσης προσυπογράφουν «το στοίχημα της ενότητας και την οργάνωση από τα κάτω για την ανεύρεση εν ζωή των αγαπημένων τους και το τέλος της συνέργιας, της αδιαφορίας και της αναισθησίας των αρχών σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, οι οποίες όχι μόνο απαξιώνουν αλλά και θυματοποιούν εκ νέου τις οικογένειες.
Στις 12 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η επετειακή τελετή για τα 23 χρόνια του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Tlachinollan κατά την οποία παρουσιάστηκε η έκθεση «Γκερρέρο: Μια θάλασσα αγώνων, ένα Όρος επιθυμιών» στην οποία συγκεντρώθηκαν οι αναφορές συντροφέματος των αγώνων που έχει κάνει το κέντρο στους συγγενείς των φοιτητών της Αγιοτσινάπα, στον αγώνα για την υπεράσπιση της κοινοτικής γης ενάντια στις εξορύξεις, σε δημοσιογράφους που έχουν δεχτεί επίθεση, σε πολιτικούς κρατουμένους και στον αγώνα των γυναικών.
7. Οαχάκα: πορεία ενάντια στην αστυνομική βία
Στις 6 Αυγούστου στην κοινότητα Σάντα Λουσία δελ Καμίνο στην Οαχάκα μπάτσοι συνέλαβαν τον 36χρονο Zeferino Soriano Morales ο οποίος πέθανε μερικές ώρες αργότερα από τον ξυλοδαρμό που υπέστη. Η δολοφονία του Σεφερίνο έρχεται να προστεθεί σε άλλες 54 δολοφονίες μεταξύ 2013 και 2016 που οφείλονται σε αστυνομική βία και απολαμβάνουν απόλυτη ατιμωρησία.
Στις 12 Αυγούστου η οικογένεια του Σεφερίνο κάλεσε σε πορεία στο κέντρο του δήμου για να απαιτήσει δικαιοσύνη για τη δολοφονία, την άρση της αστυνομικής βίας και να καταγγείλει τις εγκληματικές πράξεις των αρχών.
8. Μορέλος: συνεχίζεται η αντίσταση στο Tepoztlán
Οι κάτοικοι της κοινότητας του Τεποστλάν παραμένουν εδώ και τρεις μήνες σε διαμαρτυρία ενάντια στην διεύρυνση του αυτοκινητοδρόμου Pera-Cuautla, παρά τις επιθέσεις που έχει δεχτεί ο χώρος διαμαρτυρίας και τις απειλές που έχουν δεχτεί από τις αρχές και τους εργαζομένους στο έργο.
Το πρώτο σημείο διαμαρτυρίας στήθηκε στις 20 Μάη όταν οι εργαζόμενοι της εταιρείας Angular έκοψαν πάνω από τρεις χιλιάδες δέντρα για το άνοιγμα του αυτοκινητοδρόμου. Μετά τον εκτοπισμό τους στις αρχές Ιουνίου, οι κάτοικοι μετακίνησαν τη διαμαρτυρία στις 10 Ιουνίου έξω από το Δημαρχείο, ζητώντας δημόσιο διάλογο με τις αρχές και με σκοπό την ακύρωση του έργου.
9. Στατιστικές τρόμου: κατάλογος επιθέσεων σε δημοσιογράφους το πρώτο εξάμηνο 2017
Η οργάνωση Άρθρο 19 δημοσίευσε μια ενδιαφέρουσα μελέτη για τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2017. Σύμφωνα με αυτήν, στο Μεξικό δέχεται επίθεση ένας δημοσιογράφος κάθε 15,7 ώρες. Καταγράφτηκαν 276 επιθέσεις, μεταξύ των οποίων 6 δολοφονίες και μια εξαφάνιση.
Οι 140 από τις 276 επιθέσεις διαπράχτηκαν από δημόσιους υπαλλήλους. Σύμφωνα με την έκθεση, η κατάσταση αντανακλά «την ατιμωρησία και την έλλειψη αυτονομίας της δικαιοσύνης που τελικά μετατρέπεται σε κίνητρο για να συνεχίζουν οι παραβιάσεις ενάντια στον τύπο».
Από τις 276 επιθέσεις οι 67 αφορούν εκφοβισμούς, οι 60 απειλές και οι 56 φυσικές ή υλικές επιθέσεις. Από τις φυσικές επιθέσεις, οι 43 ήταν επιθέσεις με τα χέρια ή άλλα μέρη του σώματος. Από αυτές οι 37 διαπράχτηκαν από δημόσιους λειτουργούς ή μέλη πολιτικών κομμάτων. Επίσης καταγράφτηκαν δύο επιθέσεις με αυτοκίνητα, δυο έφοδοι σε γραφεία μέσων ενημέρωσης και 6 σε σπίτια δημοσιογράφων. Όπως και σε προηγούμενες ανάλογες εκθέσεις, η Πόλη Τέρας βρίσκεται στην κεφαλή, συγκεντρώνοντας το 44 % των περιπτώσεων.
10. Αγιοτσινάπα: 35 μήνες αγώνα για την ανεύρεση των 43 φοιτητών
Αυτόν το μήνα συμπληρώθηκαν 35 μήνες αγώνα για την ανεύρεση των 43 φοιτητών της Αγροτικής Ακαδημίας «Σαν Ισίδρο Μπούργος» που εξαφανίστηκαν το βράδυ της 26ης Σεπτέμβρη 2014. Στο πλαίσιο του αγώνα, οι γονείς των αγνοουμένων απέκλεισαν στις 25 Αυγούστου την είσοδο του κεντρικού κτιρίου της Γενικής Εισαγγελίας για να απαιτήσουν τη συνέχιση των ερευνών προς τις κατευθύνσεις που έχουν υποδείξει. Αυτές είναι: 1) η διεξαγωγή σοβαρής έρευνας ενάντια στα μέλη της 27ης μονάδας πεζικού της Ιγουάλα για τη συμμετοχή τους στην εξαφάνιση των φοιτητών· 2) η σύλληψη των 25 ομοσπονδιακών και δημοτικών μπάτσων του Huitzuco που συμμετείχαν στην εξαφάνιση των φοιτητών, καθώς και τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος τοπικών αξιωματούχων του Γκερρέρο· 3) η ανάλυση 500 τηλεφωνικών συνομιλιών που δεν έχουν εξεταστεί, καθώς και των στοιχείων εντοπισμού τοποθεσίας· 4) η διερεύνηση της διακίνηση ναρκωτικών από την Ιγουάλα στο Σικάγο ως πρωταρχικό κίνητρο για την επίθεση στο λεωφορείο των φοιτητών.
Την επομένη, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 35 μηνών από την εξαφάνιση, πραγματοποιήθηκε πορεία που ξεκίνησε από τη Γενική Εισαγγελία και κατέληξε σε κεντρικό σημείο της Πόλης Τέρας. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης που ακολούθησε, ένας από τους δικηγόρους των οικογενειών τόνισε ότι μοναδικό μέλημα των αρχών σε αυτά τα 3 χρόνια ήταν να παρακωλύσουν τις διαδικασίες και να οδηγήσουν την υπόθεση στην ατιμωρησία. Τέλος οι γονείς κάλεσαν στις ημέρες αγώνα και μνήμης για την μαύρη επέτειο συμπλήρωσης τριών χρόνων από την εξαφάνιση των φοιτητών στις 26 Σεπτέμβρη. Οι κινητοποιήσεις ήδη άρχισαν από τις 26 Αυγούστου και θα κορυφωθούν από τις 15 μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη.
11. Πολιτεία του Μεξικού: επιθέσεις ενάντια στην Irinea Buendía και την οικογένειά της
Η Ιρινέα Μπουεντία, μητέρα της Mariana Lima Buendía, αγωνίζεται συνεχώς για δικαιοσύνη για την κόρη της και τις χιλιάδες δολοφονημένες και βιασμένες γυναίκες. Μετά τη δολοφονία της κόρης της το 2010 αγωνίζεται για πρόσβαση στη δικαιοσύνη, καθώς οι πρώτες ετυμηγορίες είχαν αποφανθεί ότι η κόρη της είχε αυτοκτονήσει. Το 2015 πέτυχε την επανεξέταση της υπόθεσης για την οποία υποδείχτηκε ένας ύποπτος, ο Julio César Hernández Ballinas, πρώην υψηλόβαθμος μπάτσος στην Πολιτεία του Μεξικού. Αλλά το ζήτημα δεν έμεινε εκεί. Στις 12 Αυγούστου ο αδερφός της Μαριάνα κατήγγειλε ότι του επιτέθηκαν άγνωστοι όταν επέστρεφε στο σπίτι του, οι οποίοι τον έδειραν μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του, ενώ στη διάρκεια του ξυλοδαρμού τον προειδοποιούσαν να εγκαταλείψει την υπόθεση της αδερφής του. Ο αδερφός της Μαριάνα, Αουρέλιο Μίτσελ, έχει ήδη συλληφθεί χωρίς ένταλμα για οπλοφορία και κατοχή κλεμμένων αυτοκινήτων.
12. Τσιάπας: δράσεις για την υπόθεση του Ακτεάλ
Στις 23 Μάρτη άρχισε η εκστρατεία «Ακτεάλ: Ρίζες, Μνήμη και Ελπίδα» στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τη σφαγή στην κοινότητα του Ακτεάλ της Τσιάπας που έλαβε χώρα στις 22 Δεκέμβρη 1997. Ο σύλλογος «Las Abejas de Acteal» έχει οργανώσει διάφορες πολιτικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές δράσεις για να καταστήσει ορατό το γεγονός και να θυμίσει ότι δεν έχει υπάρξει δικαιοσύνη για τους σφαγιασθέντες.
Στις 22 Αυγούστου παρουσιάστηκε μια ιστοσελίδα που αποτελεί προϊόν συλλογικής εργασίας του συλλόγου «Λας Αμπέχας», του κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Fray Bartolomé de Las Casas και των συντρόφων και συντροφισσών από το Regeneración Radio. Η ιστοσελίδα είναι http://www.acteal.org/micrositio/.
13. Οαχάκα: λαοί και οργανώσεις ενάντια στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες
Στην πολιτεία της Οαχάκα η μεξικανική κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες επιδιώκουν να προωθήσουν μια σειρά φαραωνικών επενδύσεων που περιλαμβάνουν ορυχεία, αιολικά πάρκα, αγωγούς φυσικού αερίου, φράγματα και μακιλαδόρας που θα επηρεάσουν άμεσα τη ζωή των ιθαγενικών πληθυσμών που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές.
Απέναντι σε αυτήν την απειλή, στις 19 και 20 Αυγούστου συγκεντρώθηκαν διαφορετικές οργανώσεις και λαοί από την Οαχάκα και όλη τη χώρα στην πόλη Ixtepec στο πλαίσιο του φόρουμ «Εξορυκτισμός ή ζωή». Στο φόρουμ οργανώθηκαν διαφορετικές ομάδες εργασίας για την ανταλλαγή θεσμικών στρατηγικών υπεράσπισης και την ανάλυση των μηχανισμών των εταιρειών και των κυβερνήσεων για την καταλήστευση των λαών. Επίσης αναπτύχθηκε το θέμα της σημαντικότητας των γυναικών στην υπεράσπιση της μάνας γης και τις εναλλακτικές για μια αξιοπρεπή και βιώσιμη ζωή.
Οι συμμετέχουσες οργανώσεις και λαοί συμφώνησαν να χαράξουν κοινές στρατηγικές για την ολιστική υπεράσπιση της κοινοτικής γης απέναντι στην επιβολή Ειδικών Οικονομικών Ζωνών που απειλούν να καταστρέψουν τους πόρους και τον πολιτισμό των κοινοτήτων. Στην τελική διακήρυξη δήλωσαν ότι «είμαστε ενάντια στον εξορυκτισμό και την επιβολή ειδικής οικονομικής ζώνης ως ένα καπιταλιστικό και βιομηχανικό μοντέλο σφετερισμού και καταλήστευσης των φυσικών πόρων που έχει επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγχρόνως, τέτοια εγχειρήματα καταστρέφουν τη φύση και τους κοινούς πόρους, επηρεάζουν άμεσα την τοπική εργατική δύναμη, ιδιοποιούνται τους παραδοσιακούς σπόρους που είναι η βάση του πολιτισμού, της υγείας και της διατροφής μας, και επιπλέον διαταράσσουν όλα όσα μας είναι απαραίτητα για τη ζωή, όπως το νερό και η ενέργεια».
Στο τέλος του φόρουμ κάλεσαν στις δύο εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στις αρχές Σεπτέμβρη, η πρώτη στην κοινότητα Unión Hidalgo όπου η εταιρεία Eólica de Oaxaca θυγατρική της Energy de France πήρε άδεια οικοδόμησης αιολικού πάρκου χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τις κοινότητες, και έπειτα στην κοινότητα Χουτσιτάν, όπου οι τοπικές αρχές εξαιρούν τις αιολικές εταιρείες από τη φορολογία.
14. Βερακρούζ: υπεράσπιση της κοινοτικής γης
Στις 23 Αυγούστου το Κίνημα Πληγέντων από τα Φράγματα και για την Υπεράσπιση των Ποταμών (Mapder) κατήγγειλαν ότι στη Βερακρούζ τα τρία επίπεδα της κυβέρνησης, ομοσπονδιακό, πολιτειακό και δημοτικό, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ένοπλες ομάδες για να επιβάλουν επενδύσεις εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου. Ανάμεσά τους είναι 500 υδροηλεκτρικοί σταθμοί, διατρήσεις για ανεύρεση πετρελαιοπηγών με την τεχνική του fracking και τα ορυχεία Caballo Blanco και El Cobre. Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν τόσο κανονικούς μπάτσους όσο και ομάδες κρούσης.
Η καταφυγή στη βία οφείλεται στη στασιμότητα των έργων λόγω της αντίστασης των τοπικών κοινοτήτων. Όπως και στην Οαχάκα, στο νότο και το βορρά της Βερακρούζ επιδιώκεται η δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης που περιλαμβάνει την εξόρυξη μεταλλευμάτων, πετρελαίου, ζώνη fracking, μονοκαλλιέργειες με αυξημένη χρήση αγροχημικών, νερού, εκτοπισμό πληθυσμό και φυσικά τη δημιουργία ιδιωτικών στρατών για την προστασία τους.
15. Μιτσοακάν: Πρώτη Συνάντηση για την Αυτονομία των Λαών
Στο πλαίσιο της αντίστασης της οργάνωσης και της αυτονομίας που προωθούν οι ιθαγενικοί λαοί της φυλής Πουρέπετσα οργανώθηκε στις 19 Αυγούστου η Πρώτη Συνάντηση για την Αυτονομία των Λαών στην κοινότητα Nehuatzen με τη συμμετοχή του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου (CNI), των αρχών και των κατοίκων των κοινοτήτων Πουρέπετσα.
Στη συνάντηση υπήρχαν τέσσερις άξονες διαλόγου σχετικά με την ασφάλεια, τα οικονομικά, την εθιμική διακυβέρνηση και τη συμμετοχή των γυναικών στην οικοδόμηση της αυτονομίας. Ως προς το τελευταίο, οι συντρόφισσες σημείωσαν την ανησυχία τους για την αύξηση της βίας και αορατότητας των γυναικών στις κοινότητες και απαίτησαν σεβασμό για τα σώματά τους και την ένταξη όλων στο περιβάλλον της κοινοτικής ζωής.
Μια από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σημειώνει τα ακόλουθα: την αναγκαιότητα «ανάπτυξης ενός μοντέλου ολιστικής ασφάλειας που να συμφωνεί με τα ήθη και τα έθιμα, που να πριμοδοτεί τη ζωή και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα». Η αναγκαιότητα καθίσταται σαφής από τη διαπίστωση των σχέσεων που έχουν οι μπάτσοι με τα καρτέλ των ναρκωτικών και τη σκληρή καταστολή που έχει επιβληθεί σε διαφορετικές περιπτώσεις ενάντια στους ιθαγενικούς πληθυσμούς.
Ως προς την αυτοκυβέρνηση, τόνισαν τη σημαντικότητα της οργάνωσης των λαών με την δημιουργία αυτόνομων συμβουλίων που να επιτρέπει την περιφερειακή συνεργασία. Τέλος, σχολίασαν την αναγκαιότητα ενότητας των ιθαγενικών λαών και κοινοτήτων για την επίτευξη «της ελεύθερης αυτοοργάνωσης, της αυτοκυβέρνησης και της αυτονομίας».
16. Πολιτεία του Μεξικού: κάτοικοι ενάντια στις εξορύξεις
Στην κοινότητα San Martín de las Pirámides οι εχιδατάριοι και οι κάτοικοι διαφορετικών κοινοτήτων απέκλεισαν τις εισόδους σε ορυχείο θεωρώντας ότι επηρεάζει τον δρυμό «Cerro Gordo» όπου βρίσκονται οι κοινότητές τους. Επίσης εγκατέστησαν σημείο διαμαρτυρίας μπροστά στην είσοδο του ορυχείου και μπλόκαραν τους πέντε δρόμους πρόσβασης προς αυτό. Οι κάτοικοι έσκαψαν χαντάκια στους δρόμους για να αποτρέψουν τη διέλευση των φορτηγών. Σχολίασαν ότι από το Μάη που έχει αρχίσει η λειτουργία του ορυχείου έχουν κοπεί πάνω από δυο χιλιάδες δέντρα επηρεάζοντας αρνητικά τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Η απόφαση για την υπεράσπιση του δρυμού από το ορυχείο πάρθηκε σε συνέλευση στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον εννιά δήμοι που επηρεάζονται από την εξορυκτική δραστηριότητα.
Η οικοκτονία που προωθούν οι εξορυκτικές εταιρείες στον δρυμό «Σέρρο Γόρδο» σχετίζεται με το άλλο φαραωνικό έργο που προωθεί ο κρετίνος Πένια Νιέτο που δεν είναι άλλο από το Νέο Αεροδρόμιο, το οποίο έχει επιφέρει την καταστροφή πολλών προστατευμένων και αγροτικών περιοχών. Εδώ και δυο χρόνια, με την έναρξη κατασκευής του Νέου Αεροδρομίου της Πόλης του Μεξικού έχουν ανοίξει δεκάδες ορυχεία που βγάζουν πέτρα, ισοπεδώνοντας βουνά, λόφους και χωράφια.
17. Βερακρούζ: όχι στην αστικοποίηση, ναι στη ζωή
Οι κάτοικοι της κοινότητας Altotonga στη Βερακρούζ μπλόκαραν τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο χωριό ζητώντας να παύσει η αποψίλωση των βουνών, καθώς με την ανεξέλεγκτη υλοτομία επηρεάζεται ο ποταμός «Πάντσο Ρόσα» που τροφοδοτεί την κοινότητα. Το ποτάμι έχει ήδη αρχίσει να ξεραίνεται, κυρίως λόγω των αδειών που έχουν δοθεί για οικοδόμηση οικιστικών ζωνών.
18. Σιναλόα: Οι Ιχνηλάτισσες (Las Rastreadoras) εντοπίζουν κι άλλον αγνοούμενο
Στις 25 Αυγούστου η ομάδα Ιχνηλάτισσες πληροφόρησαν ότι η Γενική Εισαγγελία της πολιτείας της Σιναλόα ταύτισε τα ανθρώπινα κατάλοιπα που είχαν εντοπιστεί τον Ιούλιο στην τοποθεσία ελ Φουέρτε ως ανήκοντα στον νεαρό Roberto Corrales Medina, αγνοούμενο εδώ και τρία χρόνια και γιου της ιδρύτριας της ομάδας. Όπως δήλωσε η ομάδα «οι Ιχνηλάτισσες συνεχίζουν ακούραστα το έργο της αναζήτησης, δείχνοντας στις αρχές ότι για τον εντοπισμό των αγνοουμένων αρκεί να τους ψάξει κανείς...».
19. Οαχάκα: αργά προχωρά η δικαιοσύνη για την Betty Cariño και τον Jiry Jaakola
Στις 25 Αυγούστου οι αρχές δημοσιοποίησαν τη σύλληψη του Antonio Solano Vázquez κατηγορούμενου ως συνεργού στις δολοφονίες της Μπέττυ Καρίνιο και του Τζίρυ Τζαακόλα στις 27 Απρίλη 2010. Οι δολοφονίες συνέβησαν στη διάρκεια καραβανιού αλληλεγγύης στους κατοίκους της κοινότητας Σαν Χουάν Κοπάλα στην προσπάθεια να γυρίσουν στα σπίτια τους. Για το συγκεκριμένο άτομο υπήρχε ένταλμα σύλληψης από το 2012, και με τη σύλληψή του ανεβαίνουν στους πέντε οι συλληφθέντες για αυτές τις δολοφονίες.
Εκτός από το βηματισμό χελώνας με τον οποίο προχωρούν οι αρχές πρέπει να σημειωθεί ότι η επίθεση στο καραβάνι ήταν έργο πολλών ατόμων και για να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη πρέπει φτάσει στους ηθικούς αυτουργούς των γεγονότων.
19. Μορέλος: Άρνηση προστασίας προς αντιτιθέμενους στο Ολιστικό Έργο Μορέλος
Το Μέτωπο των Λαών για την Προστασία της Γης και του Νερού ανακοίνωσε στις 23 Αυγούστου ότι επανενεργοποιήθηκαν οι εντολές σύλληψης ενάντια σε διάφορους υπερασπιστές της κοινοτικής γης για την αντίθεσή τους στον «Αγωγό Μορέλος» που αποτελεί τμήμα του Ολιστικού Έργου Μορέλος. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή τεράστιου αγωγού υγραερίου σε αγροτικές εκτάσεις στις πολιτείες της Tlaxcala και της Πουέμπλα, καθώς και την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού στη γη της κοινότητας Huesca στην πολιτεία του Μορέλος.
Η αντίσταση ενάντια στο έργο άρχισε το 2013 ενώνοντας διάφορες κοινότητες, οργανώσεις, εχιδατάριους και κατοίκους των τριών πολιτειών. Τον Απρίλη του 2014 συνελήφθησαν τέσσερα μέλη του Μετώπου που κατηγορήθηκαν για απαγωγή, ανταρσία, ληστεία και επίθεση στην υδραυλική υποδομή. Μετά από μια έντονη εκστρατεία και δικαστική μάχη επετεύχθη η απελευθέρωση δύο από αυτούς, χωρίς ωστόσο να έχουν αποσυρθούν οι κατηγορίες.
Η επανεργοποίηση των ενταλμάτων σύλληψης ακυρώνει προηγούμενη δικαστική εντολή που εκδόθηκε τον Απρίλη του 2017 και η οποία όριζε τη διενέργεια ελεύθερης και πληροφορημένης διαβούλευσης στις κοινότητες σε σχέση με το έργο. Οι σύντροφοι σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για τέτοια διαβούλευση.
Διεθνείς ειδήσεις
20. ΗΠΑ: Μεξικάνοι εποχιακοί εργάτες ενάντια στο θάνατο
Στις 7 και 8 Αυγούστου κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες εποχιακοί εργάτες στην πολιτεία της Ουάσιγκτον αφότου κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο 28χρονος αγροτικός εργάτης Honesto Silva Ibarra πέθανε καθώς υποχρεώθηκε να συνεχίσει να δουλεύει χωρίς να του παρασχεθεί ιατρική φροντίδα παρά τους ισχυρούς πονοκεφάλους για τους οποίους παραπονιόταν.
Με τη βοήθεια των οργανώσεων «Ανάπτυξη Κοινότητας προς Κοινότητα» και «Οικογένειες Ενωμένες για τη Δικαιοσύνη» οι εργάτες έστησαν αντίσκηνα έξω από την εταιρεία Sarbanand Farms. Ωστόσο, αδιαφορώντας για τα αιτήματα των εργατών, η εταιρεία προχώρησε στην απόλυση 70 εργατών για «ανυπακοή», καθώς είχαν διαμαρτυρηθεί για το θάνατο του Σίλβα και για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στα χωράφια.
Σημείωση της ελληνικής Nebulosa: Η εποχιακή εργασία μεξικανών εργατών στις ΗΠΑ έχει μια μακρά ιστορία. Το 1942 υπογράφτηκε μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ το «Μπρασέρο Program» [Bracero Program], δηλαδή των «πρόγραμμα χειρωνακτών», που αποτέλεσε το μεγαλύτερο και πιο μακρόχρονο πείραμα συμβολαιακής εποχιακής εργασίας στην ιστορία των ΗΠΑ: από το 1942 μέχρι το 1964 που έληξε υπογράφηκαν στο πλαίσιό του 4,6 εκατομμύρια συμβόλαια. Το πρόγραμμα υποτίθεται πως εξασφάλιζε μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στους μεξικανούς εργάτες. Ωστόσο στην πραγματικότητα το πρόγραμμα δημιούργησε τη συνθήκη του παρανομοποιημένου μεξικανού εργάτη με συγκεκριμένη θέση στην ταξική και ρατσιστική διευθέτηση της κοινωνίας των ΗΠΑ. Η παρανομοποιημένη εργασία είναι πλέον ο κανόνας στις ΗΠΑ για τη συντριπτική πλειονότητα των εποχιακών εργατών σε φάρμες, ξενοδοχεία και εστιατόρια, καθώς η απόκτηση βίζας είναι ανέφικτη. Εκτός από τους εποχιακούς, υπολογίζεται ότι διαμένουν 11 εκατομμύρια μετανάστες εργάτες χωρίς χαρτιά στην ΗΠΑ, οι μισοί εκ των οποίων είναι Μεξικανοί.
21. ΗΠΑ: ο λευκός ρατσισμός δεν πέθανε ποτέ στο Νότο
Στις 11 Αυγούστου η κινητοποίηση λευκών νεοναζί, ρατσιστών και διαφόρων άλλων ρευμάτων του φασισμού έδειξαν ότι ο βορειοαμερικανικός φασισμός καλά κρατεί στο νότο των ΗΠΑ.
Οι φασίστες κινητοποιήθηκαν στο Charlottesville μετά την είδηση της πρόθεσης του δήμου να κατεβάσει το άγαλμα του αποβράσματος με το βαθμό στρατηγού Robert E. Lee που πολέμησε υπέρ της δουλείας στη διάρκεια του Εμφυλίου των ΗΠΑ. Οι ορδές των ακροδεξιών κατέλαβαν στις 11 Αυγούστου την πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Βιρτζίνια όπου βρήκαν αντίσταση από διαφορετικές ομάδες αντιφασιστών μέχρι την παρέμβαση των μπάτσων.
Την επομένη διάφορες ομάδες φασιστοειδών, οπαδών της λευκής υπεροχής και μελών της Κου Κλουξ Κλαν βγήκαν στην πόλη και εκ νέου αντιμετωπίστηκαν από ομάδες αντιφασιστών και μελών της εκστρατείας «black lives matter». Οι φασίστες επιτέθηκαν με αυτοκίνητα σκοτώνοντας τη συντρόφισσα αντιφασίστρια Heather Heyer και τραυματίζοντας άλλους 24 αντιφασίστες διαδηλωτές και διαδηλώτριες.
Την ίδια νύχτα, αφότου έγιναν γνωστά τα γεγονότα στο Chartottesvill, χιλιάδες σύντροφοι και συντρόφισσες πραγματοποίησαν διαφορετικές κινητοποιήσεις στο Όκλαντ σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συντρόφους της Βιρτζίνια που δέχτηκαν την επίθεση.
Στις 18 Αυγούστου χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Βοστώνης για να διατρανώσουν την αντίδρασή σε κάλεσμα για «πορεία ελεύθερης έκφρασης» που είχε καλέσει ένας συρφετός φασιστών. Τα κάθε λογής φασιστοειδή πίστεψαν ότι μετά τα γεγονότα στην Charlottesville θα μπορούσαν να κυκλοφορούν στους δρόμους ελεύθερα, αλλά έχει συμβεί το αντίθετο: οι φασίστες περικυκλώθηκαν από χιλιάδες αντιφασίστες που φώναξαν συνθήματα όπως «Να φοβούνται οι φασίστες», «Αγάπα το γείτονά σου», «Αντιστάσου στο φασισμό» και «Το μίσος δεν έκανε ποτέ μεγάλες τις ΗΠΑ».
22. Κολομβία: ειδήσεις από τη Διεθνή Συνάντηση απελευθερωτών και απελευθερωτριών της μάνας γης
Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο δελτίο εδώ και τρία χρόνια στο νότο του διαμερίσματος της Κάουκα στην Κολομβία χιλιάδες ιθαγενής του λαού Nasa αποφάσισαν να εγκαινιάσουν μια διαδικασία απελευθέρωσης της μάνας γης. Με αυτήν επιδιώκεται η αφαίρεση της γης των τσιφλικάδων, η άρση των μονοκαλλιεργειών και ο αντικαπιταλιστικός αγώνας μέσω της οργάνωσης, της εργασίας και της φροντίδα της μάνας γης.
Στις 14 Δεκέμβρη του 2014 εκατοντάδες κάτοικοι του λαού Νάσα στην Κόρινθο μαζί με άλλες ιθαγενικές κοινότητες του βορρά της Κάουκα κατέβηκαν από τις κοινότητές τους στην Κεντρική Οροσειρά των Άνδεων στην κοιλάδα του ποταμού Κάουκα. Στην περιοχή υπάρχει εδώ και δεκαετίες εκτεταμένη μονοκαλλιέργεια ζαχαροκάλαμου την οποία οι κολομβιανοί τσιφλικάδες χρησιμοποιούν για αγροκαύσιμα. Η πρόθεση ήταν ξεκάθαρη: η υπεράσπιση των κυριότερων αρχών της πλατφόρμας αγώνα του Περιφερειακού Ιθαγενικού Συμβουλίου της Κάουκα (CRIC) που δεν είναι άλλες από την επανοικειοποίηση της γης και της διεύρυνσης των κοινοτικών εκτάσεων.
Η Διεθνής Συνάντηση Απελευθερωτριών και Απελευθερωτών της Μάνας Γης έλαβε χώρα στις 3-6 Αυγούστου και οργανώθηκε από χιλιάδες ιθαγενείς του λαού Νάσα με σκοπό την εξοικείωση με άλλες διαδικασίες και για να γίνει πιο ορατή η συνθήκη που ζουν οι ιθαγενείς, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων που δέχονται από το κολομβιανό κράτος. Μια από τις πρωτοβουλίες της συνάντησης είναι ότι οι διαδικασίες για την υπεράσπιση της αυτονομίας και της αυτοδιαχείρισης θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από συνεισφορές αλληλέγγυων.
Την πρώτη μέρα της συνάντησης δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τα αντίστοιχα ΜΑΤ. Παρά την επίθεση, η κοινότητα αποφάσισε να παραμείνει στο χώρο και να συνεχιστεί η συνάντηση όπως είχε σχεδιαστεί. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες επιδιόρθωσαν τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας, την κουζίνα και τους χώρους συναντήσεων. Την επομένη η συνάντηση εγκαινιάστηκε με τη συμμετοχή συντροφισσών και συντρόφων από την Κάουκα που μίλησαν για την εμπειρία τους για την απελευθέρωση της μάνας γης στο Βορρά της Κάουκα. Νωρίτερα είχαν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας στις οποίες συμμετείχαν οργανώσεις, συλλογικότητες, λαοί και γειτονιές από τη Βολιβία, το Μεξικό, την Κολομβία και τη Γαλλία για να μοιραστούν τις εμπειρίες αγώνα και αντίστασης.
Όπως εξηγούν οι διοργανωτές, στόχος είναι σε πρώτη φάση η γνωριμία μεταξύ διαφορετικών πρωτοβουλιών, συλλογικοτήτων και διαδικασιών με διαφορετικές αφετηρίες αλλά κοινό ορίζοντα, ή, όπως το θέτει το κάλεσμα «να μπουν όλοι οι αγώνες στο κέντρο». Σε δεύτερο επίπεδο, στόχος είναι, όπως το θέτει ένας από τους απελευθερωτές, «μια συλλογική ανάγνωση όχι μόνο του λατινοαμερικανικού πλαισίου, αλλά της κοινοτικής γης στο σύνολό της, αναλύοντας τις απειλές και τις προβληματικές που θέτει στις κοινότητες η προέλαση του καπιταλιστικού συστήματος». Σε ένα τρίτο επίπεδο, στόχος είναι μια κοινή ατζέντα στην οποία να μπορεί να «προβάλλεται ένας σχεδιασμός για το μέλλον» με τις δράσεις και θέσεις που θα μπορεί να ακολουθήσει κάθε συλλογικότητα στην περιοχή της.
23. Αργεντινή: επίθεση σε κοινότητα Μαπούτσε και εξαφάνιση του αλληλέγγυου συντρόφου Santiago Maldonado
Την 1η Αυγούστου 2017 οι δυνάμεις καταστολής της Αργεντινής ισοπέδωσαν βίαια τον χώρο αντίστασης Μαπούτσε της Cushamen στην επαρχία του Chubut κοντά στα σύνορα με τη Χιλή. Η χωροφυλακή μπήκε στην κοινότητα και επιτέθηκε με πραγματικές και πλαστικές σφαίρες ενάντια στους κατοίκους και έκαψε τα σπίτια τους. Μέρος των κατοίκων πέρασε το ποτάμι για να διαφύγει, ενώ υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες που είδαν τους μπάτσους να δέρνουν ένα άτομο, το όνομα του οποίου είναι Santiago Maldonado και να το φορτώνουν σε ένα φορτηγό. Από τότε δεν είναι γνωστή η τύχη του αλληλέγγυου συντρόφου που βρέθηκε επί τόπου για να υποστηρίξει τον λαό Μαπούτσε ενάντια στην καταλήστευση της γης του. Πέντε μέρες αργότερα η υπουργός ασφαλείας δήλωσε ότι δεν είναι γνωστό που βρίσκεται και ότι η χωροφυλακή δεν εμπλέκεται στο περιστατικό.
Από τότε έχει ξεκινήσει μια έντονη και ποικιλόμορφη εκστρατεία σε όλη τη χώρα για την επιστροφή εν ζωή του Σαντιάγο Μαλντονάδο και την άρση των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων.
Για την υπόθεση έχει εκδώσει ανακοίνωση αλληλεγγύης το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ στην οποία γράφει τα ακόλουθα: «Τι συμβαίνει όταν μέσα στη δίνη του αγώνα και της αλληλεγγύης οι σύντροφοί μας, οι αλληλέγγυοι, οι αγωνιστές, «εξαφανίζονται»;
» Εδώ, στη χώρα μας, έχουμε συνηθίσει να βρίσκουμε συναγωνιστές και συντρόφους μας κατηγορούμενους σε δίκες, κλεισμένους σε κελιά, χτυπημένους από τα δακρυγόνα και τα γκλομπ των αστυνομικών δυνάμεων, εξοντωμένους από δικαστικούς αγώνες. Έχουμε μάθει ότι η αστική δικαιοσύνη θα παίρνει πάντα το μέρος των ισχυρών, κόντρα σε όσους δεν παρακαλούν, αλλά αγωνίζονται για όσα τους ανήκουν. Όταν όλη αυτή η βία δεν μπορεί να ανακόψει το κύμα των αγώνων, φαίνεται πως οι εξαφανίσεις αγωνιστών είναι ένα ακόμα «όπλο» στην φαρέτρα των ισχυρών. Αυτό μας μαθαίνει η «δημοκρατική» Αργεντινή, με την εξαφάνιση του αγωνιστή αναρχικού Σαντιάγο Μαλντονάδο.
» Ο πολυεθνικός κολοσσός Μπένεττον έχει αγοράσει μια έκταση 2,2 εκατομμυρίων εκταρίων (έκταση περίπου όσο το κράτος του Πουέρτο Ρίκο) στην Αργεντινή που συμπεριλαμβάνει και μεγάλο μέρος των εκτάσεων όπου κατοικούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι ινδιάνικες φυλές Μαπούτσε. Αν και η διαβίωση των Μαπούτσε κατοχυρώνεται νομικά από το κράτος της Αργεντινής, όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε όλον τον κόσμο αλλά και στην χώρα μας (με την περίπτωση των Σκουριών της Χαλκιδικής), το κράτος τάσσεται με τα συμφέροντα του πολυεθνικού κολοσσού, αδιαφορώντας για τα δικαιώματα των κατοίκων. Στον αγώνα των Μαπούτσε ενάντια στην Μπένεττον είχε ταχθεί αλληλέγγυος και συμμετείχε και ο Σ. Μαλντονάδο, που βρισκόταν στο χωριό Που Λοφ, όταν 200 αστυνομικοί εισέβαλλαν στο χωριό, με μια βίαιη επίθεση που περιλάμβανε ξύλο με γκλομπ, πλαστικές σφαίρες, βία ενάντια σε παιδιά και γυναίκες του χωριού. Μετά από αυτήν την επίθεση ο Σ. Μαλντονάδο «εξαφανίστηκε», ενώ τελευταίες μαρτυρίες ήταν αυτές που το φέρουν να σύρθηκε από αστυνομικούς μέσα σε βανάκι τους.
» Συντασσόμαστε μαζί με τους αγώνες των Μαπούτσε, αλλά και όλων των λαών της Αργεντινής και την απαίτησή τους, να εμφανιστεί ο Σ. Μαλντονάδο.
» Ενάντια στις εξαφανίσεις, ως μέσο καταστολής των αγωνιστών και των κινημάτων.
» Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή χιλιάδων αγωνιστών από τη λατινική Αμερική και όλον τον κόσμο, που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη γη και στην ελευθερία
Να σημειώσουμε ότι ομάδα εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ βρίσκεται στην Αργεντινή σε συνάντηση με τις ανακτημένες επιχειρήσεις. Ενημερωθείτε αναλυτικά για την περιοδεία από το μπλογκ της ΒΙΟΜΕ: http://biom-metal.blogspot.gr/.
24. Περού: ιθαγενική κινητοποίηση ενάντια σε πετρελαϊκές εταιρείες
Στην περουβιανή Αμαζονία διαφορετικοί ιθαγενικοί λαοί που συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ιθαγενική Οργάνωση «Achuar del Pastaza» κατέλαβαν στις 15 Αυγούστου πετρελαιοπηγή της καναδικής εταιρείας Frontera Energy Corp., ώστε να πιεστεί η περουβιανή κυβέρνηση να διενεργήσει διαβουλεύσεις για την έγκριση νέων πετρελαϊκών συμβολαίων. Με την ενέργειά τους εμποδίστηκε η εξόρυξη πάνω από 120 χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου.
25. Αργεντινή: κινητοποίηση ενάντια στην εργασιακή επισφάλεια
Στο Μπουένος Άιρες χιλιάδες εργαζόμενοι και κοινωνικές οργανώσεις βγήκαν στους δρόμους στις 22 Αυγούστου για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι. Η κινητοποίηση διαμαρτυρόταν κατάγγελλε τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, την αύξηση της φτώχειας, τις περικοπές και τη σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
26. Περού: εργαζόμενοι ενάντια στην κυβέρνηση
Από τον Ιούνιο οι δάσκαλοι και οι δασκάλες έχουν προβεί σε διάφορες απεργίες οι οποίες κορυφώθηκαν στις 25 Αυγούστου σε διαμαρτυρία στην οποία ενώθηκαν διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις για να καταγγείλουν τα αντιλαϊκά μέτρα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Πέδρο Πάμπλο Κουκσίνσκι (Kuczynski) και να στηρίξουν τα αιτήματα των δασκάλων. Η πορεία κατευθύνθηκε προς το Κογκρέσο όπου δέχτηκε ισχυρή καταστολή από τους μπάτσους. Ωστόσο η κινητοποίηση δεν σταμάτησε και οι δράσεις διαμαρτυρίας συνεχίστηκαν την υπόλοιπη μέρα. Όπως είπαν χαρακτηριστικά οι συμμετέχοντες στο τέλος της ημέρας «Με δακρυγόνα ή χωρίς δακρυγόνα, η απεργία συνεχίζεται» γιατί «ο αγώνας είναι δίκαιος και τίποτα δεν μας τρομάζει».
27. Γερμανία: η κυβέρνηση μπλοκάρει το Indymedia
Μετά από ενάμιση μήνα από τις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στο Αμβούργο στις 6 με 9 Ιουλίου ενάντια στους G20, το υπουργείο εσωτερικών άρχισε κυνήγι μαγισσών ενάντια σε πλατφόρμες ενημέρωσης και οργάνωσης. Στις 25 Αυγούστου ο υπουργός εσωτερικών διέταξε το μπλοκάρισμα της ιστοσελίδας http://linksunten.indymedia.org με την αιτιολογία ότι «ενεργεί ενάντια στη νομιμότητα» και τη «θεσμική τάξη». Παράλληλα η κυβέρνηση εισέβαλε σε σπίτια στο Φράιμπουργκ αφαιρώντας υπολογιστές και καταδιώκοντας άτομα ως διαχειριστές της ιστοσελίδας, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση παράνομης οργάνωσης που επιδιώκει τη βλάβη του γερμανικού συντάγματος.
Ήδη μήνες πριν τις κινητοποιήσεις ενάντια στους G20 η γερμανική κυβέρνηση και ο συμβατικός τύπος υποδείκνυε το Indymedia Linksunten ως το χώρο όπου διεξαγόταν η οργάνωση των δράσεων ενάντια στους G20. Από την άλλη πλευρά, με αυτήν την καταστολή, που λαμβάνει ένα μήνα πριν τις γερμανικές εκλογές, η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι ο κίνδυνος έρχεται από τα αριστερά, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει τη βία της δεξιάς με τη βοήθεια των αρχών. Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» έχει ξεκινήσει καμπάνια στο κοινοβούλιο ενάντια στο indymedia προσπαθώντας να ενεργοποιήσει τις τοπικές και ομοσπονδιακές διοικήσεις να μπλοκάρουν την ιστοσελίδα και να λάβουν μέτρα ενάντια σε αριστερές οργανώσεις και αναρχικούς.
Η επίθεση ενάντια στο Indymedia είναι μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης ενάντια σε οργανώσεις, συλλογικότητες και άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν αλλά και να δημιουργήσουν δεσμούς, δίκτυα και χώρους αγώνα, αλληλεγγύης και οργάνωσης. Προς το παρόν το Indymedia είναι εκτός λειτουργίας, αλλά σύντομα θα ενεργοποιηθούν άλλες ιστοσελίδες για υποστήριξη, ενημέρωση και οργάνωση του αγώνα.
****
Εδώ ολοκληρώνονται το 15ο δελτίο της Nebulosa με ειδήσεις από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική. Καλύψαμε τις ειδήσεις από τα μέσα μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2017 έτσι όπως συγκεντρώθηκαν από την αδερφή μας εκπομπή αντιπληροφόρησης Nebulosa στο κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο «Ké Huelga» από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας.
Μέχρι το επόμενο δελτίο, γεια χαρά, ή όπως θα έλεγαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας στο Μεξικό, hasta luego.