Ακόμα ένα χτύπημα ενάντια στην ελεύθερη ραδιοφωνία στο Μεξικό

Traducción al griego de nuestro comunicado Otro golpe en contra de la Radio Libre en México ¡Gracias querid@s traductorxs!

Ακόμα ένα χτύπημα ενάντια στην ελεύθερη ραδιοφωνία στο Μεξικό.

Πέμπτη 23 Μαϊου 2019, ραδιόφωνο Ké Huelga

Πόλη- Τέρας, Μάιος 2019

Στις 21 Μαΐου του παρόντος έτους ο εντολοδόχος πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τηλεπικοινωνιών (IFT), Gabriel Oswaldo Contreras Saldívar, προέβη σε ψευδείς δηλώσεις που καλλιεργούν ένα κλίμα βίας ενάντια στη ραδιοφωνική κολεκτίβα Ké Huelga. Στο φόρουμ "Ανάλυση του ραδιοτηλεοπτικού τομέα στα πλαίσια της θέσπισης του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης 2019-2024" που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του κοινοβουλίου, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε τα εξής:

"Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε την περίπτωση κάποιου παράνομου ραδιοσταθμού. Θέλετε ένα παράδειγμα; Με συγχωρείτε, αλλά παρόλο που δεν ακούγεται, είναι παράνομο (SIC). Έχει κανείς ακουστά το Ké Huelga εδώ στην Πόλη του Μεξικού; Ε, λοιπόν, συγνώμη αλλά είναι παράνομο. Και εφόσον υπάρχει κίνδυνος να πέσει κάποιο αεροσκάφος κατά τη διαδικασία προσέγγισης του διαδρόμου προσγείωσης στην Πόλη του Μεξικού, τότε έχουμε πρόβλημα, πείτε το όπως θέλετε, αλλά υπάρχει πρόβλημα".

Η δήλωση του δημόσιου αξιωματούχου είναι ψευδής. Την ίδια ακριβώς μέρα, 21 Μαΐου, γύρω στις 17.00, είχε ελεγχθεί ο εξοπλισμός μετάδοσης του ραδιοφώνου Ké Huelga και δεν εντοπίστηκε καμία ανωμαλία. Όταν στις 22 Μαΐου απενεργοποιήσαμε το σήμα μας για να πραγματοποιήσουμε νέες δοκιμές, δεν βρήκαμε σήματα παρεμβολής. Απέναντι στις ανεύθυνες δηλώσεις του επιτρόπου Contreras, θέλουμε να κάνουμε ορισμένες διευκρινήσεις τεχνικού χαρακτήρα. Ο ραδιοφωνικός μας σταθμός εκπέμπει στα 102,9 MHz FM, ενώ τα αεροσκάφη χρησιμοποιούν συχνότητες που κυμαίνονται από τα 108 έως τα 137 MHz. Τα πρώτα 10 MHz χρησιμοποιούνται ως βοηθήματα ραδιοπλοήγησης (108 έως 117,95 MHz). Η φωνητική ζώνη που χρησιμοποιείται από τα αεροσκάφη κυμαίνεται από τα 118 έως τα 137 MHz. Συνεπώς, η μετάδοσή μας δεν παρεμποδίζει άμεσα τις δραστηριότητες της εναέριας κυκλοφορίας. Γνωρίζουμε τις πιθανότητες παραγωγής αρμονικών κυμάτων, νόθων κυμάτων ή άλλων "διαρροών" που παρεμβάλλουν σε άλλες συχνότητες από τους ραδιοφωνικούς πομπούς, αλλά τα παρακολουθούμε συνεχώς ώστε να διασφαλίσουμε πως τα μηχανήματά μας δεν εκπέμπουν τέτοιου τύπου σήματα και να τα αποκαταστήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ομοίως, στις 22 Μαΐου η υπηρεσία παρακολούθησης στον Πύργο Ελέγχου του Διεθνούς Αερολιμένα της Πόλης του Μεξικού αρνήθηκε την ύπαρξη τωρινών ή παλαιότερων ραδιοφωνικών παρεμβολών, που επηρεάζουν το σήμα στη μεξικάνικη αεροπλοΐα.

Ως εκ τούτου, αρνούμαστε κατηγορηματικά τις δηλώσεις του επιτρόπου Contreras: το ραδιόφωνο Ké Huelga δεν παρεμβάλλει σε κανένα σήμα που χρησιμοποιεί η αεροπορία στην πόλη μας.

Επομένως, γιατί ο δημόσιος αξιωματούχος προβαίνει σε ψευδείς και ανεύθυνες δηλώσεις, δημιουργώντας έναν μιντιακό αντίκτυπο που σπέρνει το φόβο στους χρήστες των αεροσκαφών και ποινικοποιεί το ραδιόφωνό μας;

Οι δηλώσεις του εντολοδόχου προέδρου του IFT είναι ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της καταστολής, της στρατηγικής πολέμου που χρησιμοποιεί το μεξικάνικο κράτος ενάντια στην ελευθερία της έκφρασης. Από τον Απρίλιο του 1999, που συστήθηκε το Ράδιο Ké Huelga, καταγγέλλουμε το μονοπώλιο της ενημέρωσης στο Μεξικό, το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που τελειοποιείται χρόνο με το χρόνο, μέσω διαφόρων μεταρρυθμίσεων και που δεν αφήνει χώρο στην αλήθεια και στο λόγο πολλών ανθρώπων, κοινοτήτων και κοινωνικών τομέων.

Η δική μας θέση είναι να υπερασπιζόμαστε και να φροντίζουμε τη ζωή χωρίς να εμπορευματοποιούμε την ενημέρωση, να υποστηρίζουμε και να συμμετέχουμε στην ελευθερία της έκφρασης καθώς να είμαστε πάντα στο πλευρό της κοινωνίας, κάνοντας ορατά τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουμε.

Κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων της ύπαρξής του το Ράδιο Ké Huelga, καθώς και τα ελεύθερα και κοινοτικά ραδιόφωνα σε όλη τη χώρα, αποτελούν στόχο μιας σειράς συκοφαντιών και επιθέσεων από τα μιντιακά μονοπώλια και τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Οι παρενοχλήσεις, οι διώξεις, οι συλλήψεις, οι δολοφονίες, οι βίαιες εξαφανίσεις, η ποινικοποίηση, ο εκφοβισμός και οι αποκλεισμοί των σημάτων διαμόρφωσης συχνότητας (FM) αποτελούν στρατηγικές των κυβερνήσεων και των θεσμικών τους οργάνων προκειμένου να φιμώσουν τις αντίθετες και επικριτικές προς τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους φωνές. Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί η κλιμάκωση της καταστολής:

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, στη βία​ κατά μελών ραδιοφωνικών σταθμών, το Μεξικό κατατάσσεται στην 144η θέση ​ από τις 188 χώρες που συνθέτουν την παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του τύπου, καθιστώντας τη χώρα μας μία από τις λιγότερο ασφαλείς παγκοσμίως στην άσκηση της δημοσιογραφίας.

Από την πλευρά της η οργάνωση Άρθρο 19 έχει καταγγείλει τη δολοφονία 126 μελών από το 2000 μέχρι σήμερα, καθώς και την εξαφάνιση 24 δημοσιογράφων από το 2003.

Από αυτή τη μαύρη λίστα ξεχωρίζουμε τη δολοφονία του Samir Flores Soberanes, ιδρυτή του Ράδιο Amiltzinko, στις 20 Φεβρουαρίου 2019, μετά από ακόμα μία ανεύθυνη δήλωση, προερχόμενη, στην προκειμένη περίπτωση, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εδώ και χρόνια εφαρμόζεται μια πολιτική ποινικοποίησης εναντίον των ελεύθερων και κοινοτικών ραδιοφωνικών σταθμών, ενισχυμένη από το IFT, και η οποία αποκαλύπτει την ανικανότητα να βλέπουν και να ενεργούν πέρα από τη λογική της εκχώρησης ραδιοσυχνοτήτων. Αυτόν τον οργανισμό δεν τον απασχολεί η καταπολέμηση της παρανομίας, αλλά να "καθαρίσει" τις ζώνες από τα ελεύθερα και κοινοτικά ραδιόφωνα ώστε να παραδώσει τις συχνότητες στους φίλους τους, τα μονοπώλια των μέσων ενημέρωσης.

Από τον Οκτώβριο του 2015 έχουμε καταγγείλει ότι το σήμα μας στους 102,9 στα FM έχει υποστεί παρεμβολές λευκού θορύβου, και από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Απρίλιο του 2019 ουσιαστικά έσβηνε το σήμα μας. Το έχουμε πει πολλές φορές: ο οργανισμός που ευθύνεται γι αυτές τις παρεμβολές είναι το IFT, είτε γιατί στέλνει απευθείας το σήμα που παρεμβαίνει σε εμάς, είτε γιατί δεν κάνει τίποτα για να το εξαλείψει.

Επιπλέον, το 2016, προώθησε την τρομερή εκστρατεία "Καταζητείται για κλοπή", που έχει έντονα επικριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες επεσήμαιναν ότι η εν λόγω εκστρατεία χρησιμοποιούσε επιθετικό λόγο, ποινικοποιώντας και βλάπτοντας τη δημόσια εικόνα των μελών των ραδιοφωνικών σταθμών, των κοινοτικών και ιθαγενικών μέσων ενημέρωσης, ενθαρρύνοντας το στιγματισμό τους.

Ήδη εν μέσω 4ου Μετασχηματισμού, έχουν δολοφονηθεί 6 δημοσιογράφοι, και τώρα οι ανησυχητικές δηλώσεις του εντολοδόχου προέδρου του IFT ενισχύουν την ποινικοποίηση όσων υπηρετούμε την ελευθερία της έκφρασης, υπό την απειλή της "πλήρους εφαρμογής του νόμου" που συνοδεύεται από τις ένοπλες δυνάμεις.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτή η νέα εκστρατεία καταστολής, μεταμφιεσμένη σε πόλεμο κατά της "παρανομίας" από την πλευρά του ΙFT και των εκπροσώπων του, δεν κάνει κανένα διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που εμπορευματοποιούν την ενημέρωση και των χώρων που έχουν κοινοτικό προσανατολισμό. Η δήλωση του Gabriel Oswaldo Contrera στη νομοθετική της πτυχή και στα πλαίσια της συζήτησης των κατευθυντηρίων γραμμών της Εθνικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του 4ου Μετασχηματισμού δεν είναι καλό σημάδι, καθώς επιλέγει μια πολιτική διώξεων σε tabula rasa, μέσω ενός νόμου που εμβαθύνει την ποινικοποίηση της ελευθερίας της έκφρασης, αντί να αναζητά τρόπους που εγγυώνται την ασφάλεια για την πλήρη άσκηση των ελευθεριών μας.

Η "παρανομία" που εκφράζεται από το IFT αρνείται το ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. To Ράδιο Κé Huelga εμπίπτει στο Άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον ΟΗΕ που ορίζει ότι "κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το δικαίωμα να μην παρενοχλείται λόγω των απόψεων του, το δικαίωμα να ερευνά, να δέχεται πληροφορίες και απόψεις, και να τις μεταδίδει χωρίς περιορισμό συνόρων με οποιοδήποτε τρόπο έκφρασης"... Και ο δικός μας τρόπος έκφρασης είναι το ελεύθερο ραδιόφωνο. Μεταδίδουμε εδώ και 20 χρόνια από τα FM στα 102.9 Mhz και από την ιστοσελίδα μας kehuelga.net. Μέσω αυτών των διαύλων διατηρούμε μια επικοινωνία ανοιχτή και υπεύθυνη ενάντια στη λογοκρισία που επιβάλλει το IFT και τα μονοπώλια των ΜΜΕ.

Μεταδίδουμε τον κριτικό λόγο των κοινωνικών κινημάτων στο Μεξικό και τον κόσμο. Δεν εμπορευόμαστε κανένα προϊόν, ούτε μεταδίδουμε μηνύματα και προγράμματα πολιτικών κομμάτων. Συνεπώς ακολουθούμε ένα πρόγραμμα κοινοτικής, αυτοδιαχειριζόμενης και αυτόνομης ενημέρωσης. Δεν επηρεάζουμε το ραδιοηλεκτρικό φάσμα αφού δεν ωφελούμαστε από αυτό.

Παρά τις παρεμβολές στο σήμα μας, τις παρενοχλήσεις εναντίον μας και τις επιθέσεις στους διαύλους επικοινωνίας μας, το Ράδιο Ké Huelga εμμένει στη δέσμευσή του να ενισχύει τις φωνές του αγώνα και της αντίστασης, μεταφέροντας τη φωνή των ανθρώπων που έχουν την ανάγκη κοινοποίησης των καταγγελιών τους, και να υποστηρίζει με τις μέτριες δυνατότητες του τους αδελφούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα.

Υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί ενάντια σε όσους συμμετέχουμε στο Ράδιο Ké Huelga καθώς και για τις παρεμβολές που δέχεται το σήμα μας είναι η μεξικανική κυβέρνηση και ο εντολοδόχος πρόεδρος του IFT. Απαιτούμε σεβασμό στο ελεύθερο ραδιόφωνό μας και καλούμε όλες τις συντρόφισσες και όλους τους συντρόφους μας να υπερασπιστούν αυτόν τον χώρο ελεύθερης έκφρασης.

Σεβασμό στα κοινοτικά και ελεύθερα ραδιόφωνα!

Να σταματήσουν η καταστολή και οι παρενοχλήσεις!

Να σταματήσουν οι παρεμβολές!

Όχι άλλα ψέματα από το IFT!

Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του ραδιοφάσματος!

Ράδιο Ké Huelga
Ελεύθερο, κοινωνικό και αντιεξουσιαστικό.